Paríž (rieka)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Paríž
potok
Zdrojnica Hronská pahorkatina
Ústie Hron
Dĺžka 41,5 km
Povodie 224 km² (22 400 ha)
Povodie Hron
Rád toku III.
Hydrologické poradie 4-23-05-072
Číslo recipienta 4-23-05-18
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:
Parížske močiare pri obci Gbelce, pohľad na východ

Paríž je kanalizovaný vodný tok na južnom Slovensku, na Podunajskej nížine, preteká územím okresu Nové Zámky.[1] Je to pravostranný prítok Hrona s dĺžkou 41,5 km, plochou povodia 224 km² a priemerným prietokom v ústí 0,2 m³/s. Je vodným tokom III. rádu.

Paríž je umelo upraveným nížinným vodným tokom s prevažne vodohospodárskou funkciou (vodné nádrže, zavlažovacie kanály), ako aj významným krajinotvorným prvkom a biotopom vodnej flóry a fauny. Údolím Paríža viedla v dávnej geologickej dobe pradolina, v ktorej na úseku od dnešnej obce Dvory nad Žitavou k obci Strekov tiekla východným smerom Žitava.

Prameň[upraviť | upraviť zdroj]

Pramení v Podunajskej pahorkatine, v podcelku Hronská pahorkatina, v časti Bešianska pahorkatina, severne od obce Kolta, v nadmorskej výške približne 188 m n. m.

Opis toku[upraviť | upraviť zdroj]

Od prameňa tečie najprv na juh cez obec Kolta, za obcou napája vodnú nádrž Jasová, do ktorej zľava ústi Leština. Ďalej vytvára oblúk, sprava priberá málo vodnatý prítok pretekajúci obcou Jasová a pokračuje obcou Dubník. Tu priberá ľavostranný Háj a za obcou vteká do vodnej nádrže Železná brána. Z nádrže tečie západným smerom, rozširuje svoje koryto a sprava priberá Batov.

Potom sa stáča a tečie juhojuhovýchodným smerom okrajom obce Rúbaň, zľava priberá potok Cegléd, na ktorom boli vybudované dva väčšie a jeden malý rybník. Následne preteká obcou Strekov, stáča sa viac na juhovýchod a preteká rozsiahlym močaristým územím s porastom tŕstia na oboch brehoch. Tu tečie chráneným územím Alúvium Paríža, potom popri obci Nová Vieska a následne vstupuje do NPR Parížske močiare, významného biotopu vodného vtáctva medzinárodného významu. Tu sa vetví na dve ramená (Bočný kanál), pričom sa obe stáčajú na východ a opätovne spájajú za obcou Gbelce (119,2 m n. m.) a zároveň zľava priberá Svodínsky potok.

Na krátkom úseku potom tečie severovýchodným smerom, avšak vzápätí sa stáča na východ. Tečie v blízkosti obce Šarkan a osady Diva, sprava priberá krátky prítok pretekajúci obcou Ľubá a vteká do vodnej nádrže Kamenný most. Do nej sa zľava vlieva Krovina (115,4 m n. m.) a Paríž sa potom stáča na juhovýchod. Preteká okrajom obce Kamenný Most, zľava priberá Kamenínsky kanál a následne ústi do Hrona.[2]

Geomorfologické celky[upraviť | upraviť zdroj]

Prítoky[upraviť | upraviť zdroj]

Ústie[upraviť | upraviť zdroj]

Paríž sa vlieva do Hrona východne od obce Kamenný Most v nadmorskej výške 108,4 m n. m.

Obce[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Názvy vodných tokov [online]. Bratislava: Úrad geodézie, kartografie a katastra SR, [cit. 2022-09-12]. Dostupné online.
  2. Mapový portál HIKING.SK [online]. Denník N, [cit. 2022-09-10]. Dostupné online.


Súradnice: 47°51′12″S 18°40′12″V / 47,853384°S 18,669891°V / 47.853384; 18.669891