Paranoid (pieseň)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Paranoid (skladba))
„Paranoid“
Obrázok albumu môže byť použitý iba so súhlasom držiteľa autorských práv
SingelBlack Sabbath
z albumu Paranoid
Vydaný 17. júl 1970
Nahraný december 1971
Žáner Hard rock, Heavy metal
Dĺžka 2:52
Vydavateľ Vertigo Records
Skladateľ Iommi, Ward, Butler, Osbourne
Black Sabbath chronológia singlov
„The Wizard“
(1970)
„Paranoid“
(1970)
Iron Man
(1970)

„Paranoid“ je titulná pieseň skupiny Black Sabbath z albumu Paranoid, ktorý vyšiel v roku 1970. Bola nahratá iba ako doplnok k albumu, ale nakoniec sa z nej stala titulná a zároveň jedna z najznámejších piesní skupiny. Pôvodný názov albumu mal byť War Pigs, no vydavateľ sa rozhodol zamedziť riziku negatívnych reakcií zo strany zástancov vojny vo Vietname a zmenil titul podľa názvu tejto skladby.

Pieseň Paranoid je na skupinu Black Sabbath neobvykle krátka a rýchla. Vydaný singel trval menej ako 3 minúty, čo bola dĺžka vhodná pre prehrávanie v hlavných vysielacích časoch komerčných rozhlasových staníc. Singel vyšiel v júli 1970 a v rebríčkoch Spojeného kráľovstva dosiahol štvrtú priečku.

Túto skladbu s obľubou spieval Ozzy Osbourne aj v období svojej sólovej kariéry, koncertnú verziu skladby nahratú s Randy Rhoadsom (koncertný album Tribute) vydal aj na svojom výberovom albume The Essential Ozzy Osbourne.


Televízny kanál VH1 zaradil skladbu „Paranoid“ na 34. miesto v rebríčku Greatest Metal Songs [1]. V marci 2005 časopis Q magazine umiestnil túto pieseň na 11 miesto v jeho hodnotení 100 najveľkolepejších gitarových nahrávok. V časopise Rolling Stone sa umiestnila na 250. mieste v zozname 500 najlepších skladieb všetkých čias. Skladba bola umiestnená na prvú pozíciu v knihe "The Top 500 Heavy Metal Songs Of All Time". Zoznam bol výsledkom spočítaných hlasov takmer 18 000 fanúšikov heavy metalového žánru.[2].

Coververzie skladby[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. "VH1 40 Greatest Metal Songs", 1-4 May 2006, VH1 Channel, reported by VH1.com; last accessed September 10, 2006.
  2. "The Top 500 Heavy Metal Songs Of All Time"[1].