Park ušľachtilých duší

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Parku ušľachtilých duší

Park ušľachtilých duší je pamätník židovským obetiam holokaustu a súčasť komplexu starého židovského cintorína vo Zvolene. Nachádza sa vedľa Technickej univerzity. Je venovaný Slovákom, ktorí sa cez druhú svetovú vojnu, počas holocaustu podieľali na záchrane Židov pred deportáciou do koncentračných táborov, ako i pamätník židovským obetiam holokaustu.

Súčasti komplexu[upraviť | upraviť zdroj]

Obelisk Ma bisterem![upraviť | upraviť zdroj]

Obelisk Ma bisterem! je pamätník rómskeho holokaustu od sochárky Jaroslavi Šickovej a akademického sochára Jána Šicka, v tvare obelisku, s rómskym nápisom "Ma bisterem!" (Nezabudnite!).

Cesta pokory[upraviť | upraviť zdroj]

Symbolizuje zážitok smrti a znovuzrodenia. Táto priechodná dva metre hlboká symbolická hrobka vznikla na návrh architekta Petra Abonyiho. Jej sarkofág je vytvorený zo sklených platní naplnených mosadzným drôtom obalenými riečnymi kameňmi od výtvarníka Petra Kalmusa, ktoré symbolizujú modlitby za slovenské obete holokaustu. Tieto platne sú vložené medzi železničné koľajnice, ktoré symbolizujú deportácie židov do koncentračných táborov. Z hrobky sa vychádza po bielych schodoch pri Strome života.

Obelisk nádeje[upraviť | upraviť zdroj]

Obelisk nádeje

Obelisk, ktorý symbolizuje nádej a život je zo zlepených 620 elipsovitých osem milimetrov hrubých platní výtvarne preparovaného skla. Autorom Obelisku nádeje je výtvarník a sklár [Palo Macho].

Digitálny informačný kiosk[upraviť | upraviť zdroj]

Modernou súčasťou areálu pamätníka Parku ušľachtilých duší je digitálny informačný kiosk s informačným materiálom o pamätníku.

Vznik a financovanie[upraviť | upraviť zdroj]

Pamätník vznikol z iniciatívy vtedajšieho predsedu predstavenstva Izraelskej obchodnej komory na Slovensku Miloša Žiaka a jeho poradcu Ladislava Snopka. Základný kameňa položil v roku 2008 vtedajší predseda vlády Robert Fico. Park ušľachtilých duší je od roku 2009 zaradený do projektu "Slovenská cesta židovského kultúrneho dedičstva" v rámci "Európskej cesty židovského kultúrneho dedičstva". Projekt má názov Veľká kultúrna cesta Európy.

Umiestnenie[upraviť | upraviť zdroj]

Ulica T. G. Masaryka, pri areáli Technickej univerzity vo Zvolene, Zvolen, Slovensko

GPS pozícia: 48° 34' 14.22" N 19° 7' 2.07" E

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Izraelská obchodná komora na Slovensku

Súradnice: 48°34′11″S 19°07′02″V / 48,569778°S 19,117281°V / 48.569778; 19.117281