Parliament Square

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Protivojnová demonštrácia na Parliament Square. Napravo je vidno budovu HM Treasury zakrytú lešením.
Middlesex Guildhall, budúce sídlo Najvyššieho súdu.
Socha Winstona Churchilla, ktorá stojí na Parliament Square.

Parliament Square je významné námestie nachádzajúce sa pri severozápadnej časti Westminsterského paláca v londýnskom mestskom obvode City of Westminster.

Na námestie ústia ulice Whitehall, Victoria Street, Millbank a most Westminster Bridge.

Opis námestia[upraviť | upraviť zdroj]

Okrem Westminsterského paláca, sídla parlamentu Spojeného kráľovstva sa na námestí nachádzajú ďalšie významné budovy. Okrem iného je to Westminsterské opátstvo a kostol St Margarets, budova Middlesex Guildhall (od roku 2009 sídlo Najvyššieho súdu Spojeného kráľovstva). Na rohu námestia a Parliament Street sa nachádza budova HM Treasury, HM Revenue and Customs a Porticulis House. Okrem iného má na námestí svoje východy aj stanica metra Westminster.

Z námestia vybieha niekoľko ulíc. Sú to: St Margaret Street (ktorá voľne prechádza v Abingdon Street a Millbank), Broad Sanctuary (ktorá prechádza do Victoria Street), Great George Street (z ktorej sa stáva Birdcage Walk), Parliament Street (ktorá prechádza do Whitehall) a Bridge Street, ktorá ústi na Westminster Bridge.

Sochy[upraviť | upraviť zdroj]

Na námestí sa nachádza niekoľko sôch. Tieto sochy zachytávajú významných štátnikov: britského vojnového premiéra Winstona Churchilla (nachádza sa na severovýchodnej strane parku, otočená smerom k budove parlamentu), amerického prezidenta Abrahama Lincolna (pred budovou Middlesex Guildhall), britského premiéra Roberta Peela (v juhozápadnom rohu parku), v severozápadnom rohu sa nachádza socha Lorda Palmerstona, britského premiéra z polovice 19. storočia. Na severnej strane námestie sa nachádza socha juhoafrického premiéra a politka Jana Christiaana Smutsa. Ďalej sa tu nachádzajú sochy ďalších britských premiérov: Edwarda Smith-Stanleyho, Benjamina Disraeliho a Georgea Canninga.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Parliament Square bolo vybudované v roku 1868 z dôvodou otvorenia priestranstva okolo Wesminsterského paláca a pre zlepšenie plynulosti dopravy. Autorom projektu bol architekt Charles Barry. Jeho pôvodný návrh obsahoval aj fontánu Buxton Memorial Fountain, ktorá bola v roku 1940 odstránená v roku 1957 premiestnená do neďalekého parku Victoria Tower Gardens. Po druhej svetovej vojne bol poverený rekonštrukciou námestia George Grey Wornum.

Námestie býva častým dejiskom rôznych protestov a demonštrácií.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Súradnice: 51°30′02″S 0°07′36″Z / 51,5006°S 0,12675°Z / 51.5006; -0.12675