Passerelle Debilly

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Passerelle Debilly (Lávka Debilly) je lávka pre chodcov a cyklistov cez rieku Seinu v Paríži. Spája 16. obvod na pravom brehu a 7. obvod na ľavom. Od roku 1966 je historickou pamiatkou.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1898 prišiel Alfred Picard, generálny komisár svetovej výstavy s nápadom postaviť provizórnu lávku pre pohyb návštevníkov. Stavba trvala dva roky 1899 – 1900. Najskôr sa nazývala passerelle de l'Exposition militaire (lávka Vojenskej výstavy), potom passerelle de Magdebourg (Magdeburgská lávka). Od roku 1906 nesie meno Jeana Louisa Debilly, francúzskeho generála, ktorý padol v bitke pri Jene v roku 1806; zo začiatku sa však písala passerelle de Billy (podľa pôvodného tvaru mena Debillyho).

18. apríla 1966 bola stavba zaradená medzi historické pamiatky. V roku 1991 bol most znovu natretý a v roku 1997 bol zreštaurovaný povrch s použitím tropického dreva.

V roku 2002 sa most objavil vo filmu Briana De Palmu Femme Fatale.

Architektúra[upraviť | upraviť zdroj]

Most tvorí hlavný kovový oblúk spočívajúci na murovaných pilótach, zdobených tmavo zelenými keramickými dlaždicami, ktoré naznačovali vlny. Od pilót na nábreží vedú dva menšie poloblúky. Spolu s Eiffelovou vežou je druhou kovovou stavbou tej doby, ktorá hoci plánovaná ako provizórna, vydržala do súčasnosti.

Oceľový most je dlhý 125 metrov a široký 8 metrov, výška oblúkov je 15 metrov.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Passerelle Debilly na českej Wikipédii.