Passerelle Léopold-Sédar-Senghor

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Passerelle Léopold-Sédar-Senghor

Passerelle Léopold-Sédar-Senghor (Lávka Léopolda Sédara Senghora) je lávka pre chodcov a cyklistov cez rieku Seinu v Paríži. Spája 1. obvod na pravom brehu, kde sú Jardin des Tuileries a 7. obvod na ľavom, kde stojí Musée d’Orsay.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Prvý most tu bol otvorený v roku 1861 za účasti Napoleona III. pod názvom Pont de Solférino podľa víťaznej bitky pri Solferine v roku 1859. Most tu vydržal celé storočie než bol v roku 1961 nahradený železnou lávkou pre chodcov. Tá bola odstránená v roku 1992. Súčasná lávka bola postavená v rokoch 1997 – 1999 a pre verejnosť sprístupnená 14. decembra 1999 ako Passerelle de Solférino. Od 9. októbra 2006 nesie meno senegalského básnika a prezidenta Léopolda Sédara Senghora pri príležitosti 100. výročia jeho narodenia.

Architektúra[upraviť | upraviť zdroj]

Lávka prekračuje rieku jediným oblúkom. Konštrukcia je z ocele a paluba z exotického dreva z Brazílie, ktoré bolo tiež použité na zakrytie hornej plochy a prístupu novej budovy Bibliothèque nationale de France. Na každom brehu je lávka ukotvená na betónových pilieroch zasahujúcich do hĺbky 15 metrov. Stavba je 106 metrov dlhá, 15 metrov široká a váži 150 ton. Lávka je opatrená lavičkami a pouličnými lampami. Autor lávky Marc Mimram dostal za svoje dielo v roku 1999 architektonickú cenu.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Passerelle Léopold-Sédar-Senghor na českej Wikipédii.