Patagónia

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Patagónia (oranžovou)
Panoramatický pohľad na Coihaique
Jazero Nahuel Huapi, pri Bariloche, Argentína

Patagónia je označenie pre rozsiahle územie na juhu Južnej Ameriky. Na severozápade ho ohraničujú Andy, na severe rieka Rio Colorado. Väčšina Patagónie patrí Argentíne, zvyšok Čile. Názov Patagónia pochádza zo slova patagon[1], ktorým Magalhães nazval miestnych obyvateľov, ktorých jeho expedícia pokladala za obrov. Dnes sa verí, že patagónci boli vlastne príslušníci kmeňa Tehuelche, s priemernou výškou 1,80m, v porovnaní s 1,55m, čo bola vtedajšia priemerná výška Španielov.[2].

Na východ od Ánd sa Patagónia rozkladá na juhu riek Neuquén a Colorado, a na západ od Ánd juh 39°J, okrem Chiloé Archipelago[3]. Východ Ánd v Argentínskej časti Patagónie zahŕňa provincie Neuquén, Río Negro, Chubut, Santa Cruz a Tierra del Fuego, ako aj južné výbežky provincií Buenos Aires, Mendoza a La Pampa. Časť patriaca Čile zahŕňa južnú časť regiónu Los Lagos, a regióny Aisén a Magallanes. Nepatria sem tie časti Antarktídy, ktoré si nárokujú obe krajiny.

Obyvateľstvo a rozloha[upraviť | upraviť zdroj]

Rozloha Populácia Hustota
Čile[4] 256,093 km2 261,289 1,0 na km2
Argentína[5] 786,983 km2 1,738,251 2,2 na km2
Spolu 1,043,076 km2 1,999,540 1,9 na km2

Geografia[upraviť | upraviť zdroj]

Patagónia je prevažne regiónom s rozľahlými stepnými pláňami. V priehlbinách plání sa nachádzajú jazierka a jazerá poloslanej a sladkej vody. Smerom k Andám štrk ustupuje porfýrom, granitom a bazaltovým lávam, živočíchov postupne pribúda a vegetácie ubúda, a krajina získava charakteristiku flóry západného pobrežia, pozostávajúcej prevažne z južných bukov a konifer. Vysoký podiel zrážok v západných Andách a nízke teploty mora na pobreží umožňujú rast studených a vlhkých vzdušných más, ktoré prispievajú k tvorbe ľadových polí a ľadovcov. Nachádza sa tu najrozsiahlejšie ľadové pole na južnej pologuli mimo Antarktídy[3].

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Antonio Pigafetta, Relazione del primo viaggio intorno al mondo, 1524: "Il capitano generale nominò questi popoli Patagoni." The original word would probably be in Magellan's native Portuguese (patagão) or the Spanish of his men (patagón). It has been interpreted later as "big foot" but the etymology is unclear.
  2. FONDEBRIDER, Jorge. Versiones de la Patagonia. 1st edition. vyd. Buenos Aires, Argentina : Emecé Editores S.A., 2003. ISBN 950-04-2498-3. chapter 1 (Ámbitos y voces), s. 29. (Spanish)
  3. a b Patagonia: Natural History, Prehistory and Ethnography at the Uttermost End of the Earth, C. McEwan, L.A. Borrero and A. Prieto (eds), Princeton University Press with British Museum Press, 1997. ISBN 0-691-05849-0
  4. Chile: Population Census of 2002.
  5. Argentina: Population Census of 2001.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Patagónia