Pavol Topoľský

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Pavol Topoľský
Narodenie 14. marec 1961 (63 rokov)
Bratislava, ČSSR (dnes Slovensko)
Alma materVŠMU
Povolanieherec
ManželkaMarika (3. manželka)
DetiKristína (* 2008), Rebecca, Lucia, Alexandra (* 2022)

Pavol Topoľský (* 14. marec 1961, Bratislava) je slovenský herec.[1]

Študoval na VŠMU, po štúdiu sa venoval divadlu. Účinkuje na Novej scéne a v divadle West. Venuje sa aj dabingu. Osem rokov s Janou Hubinskou bol tvárou reklamných kampaní Slovenskej sporiteľne.

Filmografia[upraviť | upraviť zdroj]

TV filmy[upraviť | upraviť zdroj]

TV seriály[upraviť | upraviť zdroj]

Divadelný záznam[upraviť | upraviť zdroj]

Dabing[upraviť | upraviť zdroj]

Najznámejšou úlohou Pavla Topoľského v dabingu je postava doktora Frasiera Cranea v seriáli Frasier. Veľmi často dabuje Eddieho Murphyho, ktorého nadaboval vo viac ako 25 filmoch (Policajt v Beverly Hills, Doktor Dolittle, Zamilovaný profesor, ...). Topoľský má bohatý hlasový prejav, vďaka čomu vždy nadaboval všetky postavy, ktoré vo filme Murphy hral aj keď ich bolo viacero (napr. Zamilovaný profesor, Norbit). Taktiež je najčastejším dabérom Jacka Nicholsona a nadaboval postavu agenta Smitha (Hugo Weaving) v trilógii Matrix. Vyskúšal si aj dabingovú réžiu (Hitman, Fantastická štvorka a Silver Surfer).

Osobný život[upraviť | upraviť zdroj]

Je otcom štyroch dcér a je ženatý po tretíkrát. Jeho súčasnou manželkou je tanečníčka a kolegyňa z divadla Viera Bieliková.[2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Pavol Topoľský v Česko-Slovenskej filmovej databáze
  2. TASR. Známeho slovenského herca zastavovali ľudia na ulici a žiadali o úver. Dôvod vás pobaví [online]. dobrenoviny.sk, 2021-03-14, [cit. 2021-03-14]. Dostupné online.