Pedofóbia

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Pedofóbia alebo pediafóbia je fóbia z detí alebo strach z detstva. Slovo pedofóbia pochádza z gréckych slov paid (GR: παιδί), čo znamená dieťa a fóbií (GR: φοβία) čo znamená strach.

Strach z detí[upraviť | upraviť zdroj]

Ku strachu alebo odporu k malým deťom, môže dôjsť z rôznych príčin. Niekedy je pedofóbia popisovaná aj ako strach z bábik a iných neživých objektov reprezentujúcich cítiace bytosti. Pedofóbia je často výsledkom našich vlastných zážitkov z detstva, a preto sa tento strach dá len veľmi ťažko prekonať. Nadmerná úzkosť sa vyskytuje vtedy, keď má pedofobik pracovať s deťmi alebo byť v ich prítomnosti. Tento strach možno považovať za iracionálny. Deti málokedy predstavujú akékoľvek nebezpečenstvo pre dospelých. Je však možné, že ich správanie môže vyvolať pedofóbiu u niektorých ľudí.

Hlučné deti môžu byť príčinou[upraviť | upraviť zdroj]

Niektorí ľudia sú podráždení a nervózni, keď sa nachádzajú pri deťoch, ktoré sú hlučné, alebo sa zle správajú. Akékoľvek stretnutie s dieťaťom alebo hlučným dieťaťom, ktoré narušuje pokojné prostredie pôsobí stresovo na pedofobika. Pedofobici by sa najradšej dištancovali od detí pretože ich vnímajú ako rušivé, nepredvídateľné a nepríjemné.

Psychologické príčiny tejto fóbie[upraviť | upraviť zdroj]

Príčiny môžu byť rôzne, prečo sa človek bojí detí. Môžu mať nejaké traumatické spomienky ktoré sa objavia, keď sledujú deti ako sa hrajú. Ak niekto bol bitý ako dieťa, môže vnímať detstvo ako zlé a kruté a preto môže mať z detí strach. Môžu trpieť postraumatickou stresovou poruchou, ktorá vyvoláva bolestivé spomienky z detstva na ktoré by pedofobik najradšej zabudol.

Ak niekto prešiel cez ťažké detstvo a nedostalo sa mu veľa lásky a tiež sa o neho dobre nestarali, môže toto v človeku vyvolať žiarlivosť, pokiaľ vidí ako sú malé deti závislé na svojich rodičoch, ako sú rozmaznávaní, ako sa o nich starajú s láskou a nehou. Pre ľudí ktorí nedostali toľko pozornosti to môže byť zničujúce a môžu sa veľmi zle cítiť.

Príznaky strachu z detí[upraviť | upraviť zdroj]

Ľudia trpiaci touto fóbiou sa zdráhajú zdržiavať v prítomností detí. Cítia paniku okolo detí. Ľudia s týmto strachom môžu byť trochu chladný a držia si odstup od detí. Nechcú sa s nimi hrať, alebo s nimi hovoriť. U niektorých ľudí sa prejavujú príznaky paniky, keď sú v blízkosti detí. Cítia nervozitu, úzkosť, majú zrýchlený tep a strach. Môžu trpieť závratmi alebo nevoľnosťou a hľadajú najrýchlejší spôsob ako sa vyhnúť deťom.

Liečba pedofóbie[upraviť | upraviť zdroj]

Najlepšia je návšteva vyškoleného psychológa, ktorý vám môže pomôcť rozlúštiť záhadu, prečo sa bojíte detí. Za pedofóbiou môžu stáť spomienky z minulosti, ktoré by ste mali prediskutovať s odborníkom. Terapeutické sedenie zaistí, že sa zmierite s tým, čo vás blokuje v tom aby ste sa nebáli detí. Má to samozrejme veľký význam, ak ste rodič alebo robíte opatrovateľa alebo chcete byť rodič.