Pedosféra

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Sprašová pôda v regióne Württemberg, Nemecko.

Pedosféra je samostatne vydelený obal Zeme tvorený z veľkej časti pôdou, vzniknutý premenou vrchnej časti litosféry (zvetrávaním hornín) pôsobením organizmov, slnečného žiarenia, vzduchu, vody a času. Pedosféra tvorí životné prostredie pre organizmy a je prechod medzi živou a neživou sférou. Jej hrúbka je kolísavá, od niekoľkých centimetrov až po približne 3 metre. Vedným odborom, zaoberajúcim sa pedosférou je pedológia.

Pôda[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Pôda

Pôda tvorí iba vrchnú časť pedosféry, zvyšok je tvorený úlomkami hornín a minerálov, ktoré sú výsledkom zvetrávania. Táto časť povrchu sa nazýva regolit. Pôdy sa rozdeľujú podľa druhu materskej horniny a podmienkach ich vzniku. Pôdnych typov existuje veľký počet.

Pôda obsahuje látky anorganické aj organické, typické pôdy obsahujú asi 95 % anorganickej zložky. K typickým anorganickým zložkám pôd patria jemnozrnné formy kremeňa, vápenca, dolomitu, ortoklas, albit (živce), epidot, oxidy mangánu a železa (goethit, magnetit a iné) a veľkú skupinu ílových minerálov. Organickú zložku reprezentuje biohmota, nachádzajúca sa v rôznom stupni rozkladu, baktérie, plesne a živočíchy. Každá pôda obsahuje plynnú zložku, hlavne vzduch, ktorý má však odlišné zloženie ako vzduch, nachádzajúci sa v nízkych vrstvách atmosféry. Voda je zložka s veľmi premenlivým zastúpením – obvykle tvorí asi 25 obj.% pôdy.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Stavba Zeme
Geosféra Magnetosféra Exosféra Atmosféra
Ionosféra Termosféra
Mezosféra
Hydrosféra Stratosféra
Biosféra Troposféra
Pedosféra Litosféra Zemská kôra
Pevninská kôra
Oceánska kôra
Vrchný plášť Najvrchnejší plášť Zemský plášť
Astenosféra
Hranica vrchný-spodný plášť
Spodný plášť
Vonkajšie jadro Zemské jadro
Vnútorné jadro