Pedro (žuvačka)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Pedro bola legendárna bublinová žuvačka s ovocnou príchuťou, vyrábaná za čias socializmu v ČSSR. Žuvačka Pedro sa začala vyrábať v roku 1968 v stredočeskom závode Velim v rovnomennej obci.

Žuvačka Pedro[upraviť | upraviť zdroj]

Žuvačka Pedro bola zložená zo žuvacej gumy ružovej farby v tvare tenkého kvádra s typickým drážkovaním. Žuvacia guma bola zabalená do jednoduchého obalu, (pôvodne pozostávajúceho z dvoch častí), a to z vnútorného, staniolom potiahnutého papieru a vrchného papieru, na ktorom bol ako ústredný motív vyobrazený chlapec s typickým sombrérom s nápisom „Pedro“. Vedľa chlapca sa nachádzal nápis Bubble gum („bublinová guma“) a v krúžku 1 Kčs – cena žuvačky. Pod nápisom Pedro, bol ešte nápis Velim, označujúci výrobcu. Pozadie papieru, (neskôr vyrábaného z voskovaného papieru) malo červenú farbu.

Najväčšej obľube sa žuvačka tešila v 70. a 80. rokoch. V roku 1980 tvorila produkciu Velimu viac ako 800 ton žuvačiek Pedro.[1] Takmer celá produkcia končila na domácom trhu. V 90. rokoch boli do žuvačiek pridávané humorné samolepky s obrázkami chlapca Pedra alebo niektorého z jeho kamarátov. Postupne tak boli vydané dve série po dvanástich obrázkoch.

Výroba po roku 1989[upraviť | upraviť zdroj]

Výroba pokračuje aj po roku 1989 až do doby, kedy sa firma dostáva do privatizácie.

rok 1992[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1992 je spoločnosť privatizovaná firmou Nestlé.

rok 1994[upraviť | upraviť zdroj]

Spoločnosť Nestlé, ktorá sa zameriava prevažne na výrobu čokoládových výrobkov a výrobou žuvačiek sa nezaoberá, výrobu žuvačiek Pedro v roku 1994 zastavuje.

Žuvačka Pedrino od firmy IN Trading vyrábaná v Číne

Značku Pedro neskôr kupuje firma Candy Plus, ktorá v roku 2011 obnovila výrobu.[2]

rok 2006[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2006 si spoločnosť IN Trading registruje názov „Pedrino“, aj s pôvodným grafickým vyobrazením žuvačky Pedro, ktorú spoločnosť Candy Plus registrovanú nemala.

rok 2008[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2008 sa objavuje na trhu žuvačka Pedrino. Pedrino je vyrábané firmou IN Trading v Číne,[3] je o niečo užšie a dlhšie, má rovnaké drážkovanie ako malo Pedro a predáva sa spolu s obrázkom vo vnútri. Chuť Pedrina ale nie je taká, ako tomu bolo pri origináli.[4]

rok 2011[upraviť | upraviť zdroj]

Koncom roka 2011, po tom ako český „Úřad průmyslového vlastnictví“ vymazáva názov Pedrino aj s jeho grafickou podobou, spoločnosť Candy Plus začína s výrobou žuvačky Pedro, s mierne pozmeneným vzhľadom, a registrovanými ochrannými prvkami. Žuvačka Pedro sa tentokrát vyrába v Maroku.[5]

Výrobca žuvačky Pedrino mení jej názov na Kengino.[5]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Pedro alebo Pedrino? Slávna žuvačka sa vrátila [online]. pravda.sk, 2009-10-06, [cit. 2014-02-07]. Dostupné online.
  2. Slávne žuvačky Pedro dostanú od Čechov do rúk Fíni [online]. pravda.sk, 2012-11-15, [cit. 2014-02-07]. Dostupné online.
  3. Pedro alebo Pedrino? Slávna žuvačka sa vrátila [online]. pravda.sk, 6. október 2009. Dostupné online.
  4. To snáď nie! Socialistická žuvačka Pedro sa vracia s novým menom Pedrino [online]. tvnoviny.sk, 18. august 2008. Dostupné online. Archivované 2010-09-10 z originálu.
  5. a b ŠPAČKOVÁ, Iva. Žvýkačka Pedro je zpět. Rival Pedrino se mění na Kengino [online]. iDNES.cz, 18. november 2011. Dostupné online.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

  • candyplus.cz oficiálna webstránka výrobcu žuvačky Pedro

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]