Pefrédo

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Pefrédo alebo Pemfrédo (iné názvy: Pefrédó, Pemfrédó, Pefréda, Pemfréda; starogr. Πεφρηδώ, Πεμφρηδώ – Pefrédo, Pemfrédo/iný prepis Pefrédó, Pemfrédo, lat. Pemphredo) je v gréckej mytológii, jedna z troch starien, zvaných Graie, dcéra morského boha Forkyna[1] a morskej bohyne Kéty.

Pefrédo bola sestrou Deiny a Enye.[1] Bývali ďaleko na západe v blízkom susedstve bohyne noci Nykty.[2] Narodili sa už ako stareny[3], spoločne vlastnili jeden zub a jedno oko.[1] Keď mala oko jedna z nich, ostatné boli slepé a tá ktorá z nich mala zub, mohla sa nasýtiť. O oko a aj o zub sa neustále hádali a tým si strpčovali už beztak smutný život. Sestrami Graií boli ohavné Gorgony[1] a ich bratom bol drak Ladón, ktorý strážil jabloň so zlatými jablkami v záhrade Hesperidiek.[4]

Hrdina Perseus, aby dokázal kráľovi Polydektovi svoj božský pôvod podujal sa na jeho podnet zabiť Medúzu jednu z Gorgón. Cestou sa dostal až do pochmúrnej krajiny, kde Graie žili, vystihol chvíľku keď si oko vymieňali a zobral im ho. Graie sa potom vykúpili tak, že Perseovi ukázali cestu ku Gorgonám. Jeho cesta následne viedla cez háj láskavých nýmf. Nymfy Perseovi darovali tri zázračné dary,[1]ktoré mu pomohli splniť jeho úlohu.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b c d e Apollodoros, Kronika, 2,4,2.
  2. Aischylos, Prometheus, 790.
  3. Hesiodos, Theogonia, 270.
  4. Hyginus, Fabulae 151.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]