Svätojurský Rámus

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Peklo vo Svätom Jure)

Svätojurský Rámus bol hudobný festival, ktorý sa konal v rokoch 20002005 v meste Svätý Jur.

Miesto[upraviť | upraviť zdroj]

Prvé rámusy sa konali neďaleko železničnej trate, od roku 2005 sa ale presunuli na Jozefkovo Údolie, ktoré má výhodu lepšej akustiky a blízkosti bazéna.

História festivalu[upraviť | upraviť zdroj]

Svätojurský Rámus vznikol z malej akcie nadšencov v roku 2000, na ktorom bolo približne 200 ľudí a konal sa v Jozefkovom údolí. Na festivale vtedy hralo 8 skupín. Postupne záujem o festival stúpal a tým sa menil aj jeho charakter. Ako sa stával známejší, pribúdal počet zúčastnených hudobných skupín. Napríklad v roku 2004 na ňom hralo už 20 skupín, z toho tri z Česka, jedna z Poľska a dve z Ukrajiny.

Prehľad ročníkov
2000
2001
  • Ska-pra šupina
  • Puding pani Elvisovej
2002
  • Malevil
  • Ska-pra šupina
  • Love 4 Money
2003 (prerušený ročník)
  • Chiki liki tu-a
  • Para
  • Laura a její tygři
  • Chiki-liki-presents: Okná vnímania
  • Chiki-liki-presents: Antracit
  • Chiki-liki-presents: Hudci prérie
  • Chiki-liki-presents: Dzigi Džabur
  • Chiki-liki-presents: Der Kondenzátor
2004
  • Khoiba (Cz)
  • Dlhé diely
  • Vrbovskí víťazi
  • Mango molas
  • Ska-pra šupina
  • Chiki liki tu-a (Jap)
  • Polemic
2005
2006 (plánovaný program)

Ročník 2003[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2003 sa po prvýkrát mal premeniť na relevantný dvojdňový letný hudobný festival. Mnohí účastníci ale aj hudobné skupiny ním otvárali letnú festivalovú sezónu 2003. Akcia bola pripravená na víkend 30. - 31. mája po prvýkrát v novom areáli Vonkov (bývalé kúpele mesta Svätý Jur). Propagácia bola v porovnaní s predchádzajúcimi ročníkmi zosilnená o elektronické média - rádiá, internet, televízie. Po celom Slovensku bolo okolo 4000 plagátov. Na pódiu sa malo objaviť 24 kapiel zo Slovenska, Česka a Maďarska.

Na festivale mali pôvodne vystúpiť tieto kapely: Karpatskí pastieri, Deep star six, Second Hand, Mango Molas, Orchester nového primitivizmu, Zóna A, Tornádo Lue, Polemic, Malevil, Švihadlo, Ska-pra šupina, Smola a hrušky, Vrbovskí vítazi, Karavana, Karpatské chrbáty, Noise Cut, Puding pani Elvisovej, Oči jasajú, CsizmáSKAndú, Mňága a Žďorp, Chiki liki tu-a, Para, Laura a její tygři, Chiki-liki-presents: Okná vnímania, Chiki-liki-presents: Antracit, Chiki-liki-presents: Hudci prérie, Chiki-liki-presents: Dzigi Džabur, Chiki-liki-presents: Der Kondenzátor

Okrem kapiel bola na mieste čajovňa „U sousedu z Kunova“ a divadlo „Jurta“ zo Svätého Jura. Za areálom sa nachádzalo stanové mestečko pre návštevníkov podujatia. Pri pódiu sa nachádzala videoprojekcia. Festival bol zabezpečený občerstvením, policajnými hliadkami, zdravotníckou službou, sprchami a suchými WC. Na festival bolo v prvých hodinách predaných cca 1000 vstupeniek po 150 Sk.

30. mája 2003 proti účastníkom festivalu počas vystúpenia skupiny Zóna A zasiahli policajné jednotky.

Policajný zásah[upraviť | upraviť zdroj]

Podľa bratislavskej hovorkyne policajného zboru Marty Bujňákovej polícia mala informácie, že sa na festivale distribuujú a požívajú drogy a že sa tu nachádzajú osoby podozrivé z páchania trestnej činnosti. Vtedajší minister vnútra Vladimír Palko uviedol, že podľa poznatkov polície sa v čase pred festivalom a počas neho zvýšil napríklad výskyt krádeží vlámaním do motorových vozidiel, pričom operatívne zložky polície zistili, že tejto trestnej činnosti sa dopúšťajú najmä osoby závislé na užívaní omamných a psychotropných látok. Podľa polície alternatívne hudobné podujatia ako Svätojurský Rámus využívajú narkomani na uskutočňovanie krádeží, pričom roztrúsení v dave ľudí takmer verejne distribuujú a užívajú omamné a psychotropné látky.

Preto sa podľa zdôvodnenia polície počas vystúpenia punkovej skupiny Zóna A (počas pesničky „Všetko je dnes O.K.“) začal policajný zásah tzv. kukláčov so psami. Medzi prvými boli skontrolovaní aj členovia skupiny Zóna A. Po výzvach „všetci na zem a ruky za hlavu“ začali kukláči zrážať na zem ľudí, ktorí neuposlúchli výzvu. Podľa niektorých tvrdení boli mnohí účastníci pravdepodobne presvedčení, že ide o recesiu: ozývali sa výkriky „Hraj!“ alebo „Preč s Pročkom!“ Podľa tých istých tvrdení sa zároveň odvšadiaľ ozývali bolestivé výkriky a štekot psov, ktoré však možnosť „recesie“ vylučovali.

Na podujatí sa zúčastnili zástupcovia médií (napríklad denníka Nový Čas, ktorý z festivalu prieniesol aj fotografie), ktorí sa s nevhodným počínaním policajtov nestretli, pričom uviedli, že žiadny policajt im film z fotoaparátu nevytiahol - napriek tomu, že túto informáciu priniesli niektoré menšie regionálne médiá.

Policajti v uniformách, ktorí nastúpili po prvotnom zásahu tzv. kukláčov, kontrolovali hlavne občianske preukazy, niektorým účastníkom aj viackrát. Po dvadsiatich až tridsiatich minútach po začiatku zásahu ľudia začali skandovať: „Slovensko, Slovensko!“ a nasledovne spievať slovenskú štátnu hymnu. Viacerí sa pri nej začali dvíhať zo zeme. Toto neuposlúchnutie výzvy viedlo k opätovnému vyhroteniu situácie a použitiu sily.

Dôsledky zásahu[upraviť | upraviť zdroj]

Po skončení razie väčšina účastníkov hudobného festivalu začala z areálu odchádzať. Organizátorom takto vznikla hmotná škoda - podľa odhadu niektorých médií až 200 000 Slovenských korún.

Počas akcie v Jure policajti skontrolovali 390 osôb a 12 motorových vozidiel. Policajná akcia trvala zhruba hodinu, potom sa komando a aj tzv. „zelení“ policajti z areálu vzdialili. Nebola zadržaná či predvedená ani jedna osoba. Zo zúčastnených osôb sťažnosť podala podľa informácií polície len jedna osoba z obce Šenkvice, pretože mu údajne poškodili mobilný telefón v hodnote asi 1 000 Sk. Odbor kontroly výkonu služby Prezídia Policajného zboru však po vyšetrovaní toto podanie zamietol.

Vtedajší minister vnútra Vladimír Palko dodatočne ešte požiadal predstaviteľov manažmentu Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave o preverenie údajného zneužitia právomocí verejného činiteľa príslušníkmi zásahových síl. Podľa výsledku sa polícia správala profesionálne a neporušila žiadny zákon.

Počas akcie nebol zadržaný ani jeden človek. Policajti vďaka cvičeným psom našli niekoľko balíčkov odhodených drog, avšak kvôli tme sa im nepodarilo identifikovať, od koho pochádzajú.

Súradnice: 48°15′09″S 17°12′57″V / 48,252468°S 17,215919°V / 48.252468; 17.215919