Pelikán biely

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Pelikán červenozobý)
Pelikán biely

Pelikán biely v meste Fulton, Texas
Stupeň ohrozenia
IUCN stupne ohrozeniaVyhynutýVyhynutýVyhynutý vo voľnej prírodeKriticky ohrozenýOhrozenýZraniteľnýTakmer ohrozenýOhrozenýNajmenej ohrozenýNajmenej ohrozený
[1]
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Pelecanus Erythrorhynchos
Gmelin, 1789
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku
Pelikán biely môže byť aj starší slovenský názov pelikána ružového, pozri pelikán ružový.

Pelikán biely alebo pelikán červenozobý (lat. Pelecanus erythrorhynchos) je druh z čeľade pelikánovité.

Charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

Pelikány biele sú veľmi veľké vtáky. Majú biele sfarbenie, čierne špičky krídel a široký oranžový zobák. Rozpätie ich krídel dosahuje okolo 3 metre. Počas letu sú veľmi pôvabné, krídlami pohybujú v pomalých silných úderoch.

Na rozdiel od pelikána hnedého sa za svojou korisťou nepotápajú. Praktizujú skôr rybárčenie v skupinách. Jedince tohto druhu zjedia viac ako 4 libry (1814,4 g) rýb denne. Ich hlavnou potravou sú kapry, ostriež žltý, sumce atď.

Pelikány biele hniezdia v kolóniách zložených z niekoľko stoviek párov na ostrovoch v sladkovodných a brakických jazerách vnútrozemia Severnej Ameriky. Najsevernejšie hniezdne kolónie sa nachádzajú na ostrovoch v smere prúdu rieky Slave, medzi komunitami Fort Fitzgerald v Alberte a Fort Smith v severozápadnych teritóriách. Samice znáčajú 2 až 3 vajcia do plytkých priehlbín na zemi. Inkubujú ich obaja rodičia.

Miesta ich prezimovania sú centrálna Kalifornia, pacifické pobrežie Guatemaly a pobrežie Mexického zálivu.

Hoci je pytliactvo je najväčším známym dôvodom úmrtnosti, je pelikán biely iba málo dotknutý druh. Kolónie vtákov sú veľmi citlivé na vyrušovanie a návštevy človeka môžu spôsobiť že pelikány odletia a opustia svoje hniezda.

Tento druh je pod ochranou Zmluvy o sťahovavých vtákoch z roku 1972.

Vedecké meno tohto vtáka Pelecanus erythrorhynchos je zložené z latinského slova Pelecanus (pelikán) a erythrorhynchos vytvoreného z gréckych slov erythros (červený) a rhynchos (zobák). V doslovnom preklade to znamená červenozobý pelikán.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]