Pelúsok

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Pelúsok je potok v okrese Zlaté Moravce.[1] Je to pravostranný prítok Žitavy s dĺžkou 14 km.

Pramení v pohorí Tribeč, v podcelku Veľký Tribeč, v nadmorskej výške približne 470 m n. m. Tečie prevažne severojužným smerom cez Zlatnianske predhorie územím zubrej obory. Ďalej vstupuje do Podunajskej pahorkatiny, podcelku Žitavská pahorkatina[2], tečie v blízkosti obce Lovce a napája malú vodnú nádrž. Pokračuje cez obec Hosťovce, zľava priberá Bolkov potok (205,5 m n. m.) a napája malý rybník. Potom preteká cez Martin nad Žitavou, stáča sa juhojuhovýchodným smerom a podteká železničnú trať Leopoldov – Kozárovce. Napokon sa stáča na juhovýchod, podteká aj železničnú trať Nové Zámky – Zlaté Moravce a severovýchodne od obce Tesáre nad Žitavou sa v nadmorskej výške cca 167 m n. m. vlieva do Žitavy.[3]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Názvy vodných tokov [online]. Bratislava: Úrad geodézie, kartografie a katastra SR, [cit. 2023-10-06]. Dostupné online.
  2. KOČICKÝ, Dušan; IVANIČ, Boris. Geomorfologické členenie Slovenska [online]. Bratislava: Štátny geologický ústav Dionýza Štúra, 2011, [cit. 2023-10-06]. Dostupné online.
  3. Mapový portál HIKING.SK [online]. Denník N, [cit. 2023-10-06]. Dostupné online.