Peristaltická pumpa

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Peristaltická pumpa alebo tiež peristaltické čerpadlo je objemové čerpadlo typicky určené pre čerpanie kvapalín.

Princíp[upraviť | upraviť zdroj]

Pracuje na princípe pamäti materiálu, z ktorej je vyrobená striedavo stláčaná a uvoľňovaná flexibilná trubica čerpadla. Počas pomalého otáčania rotora dochádza k postupnej deformácii hadice, pričom sa v nej uzavrie malý objem kvapaliny, ktorý je potom pred lopatkou (býva 2 až 6 lopatiek) vytláčaný z hadice v smere jej rotácie. Za lopatkou vzniká podtlak, ktorý má za následok opätovné nasatie čerpanej kvapaliny. Sanie alebo prefukovanie je riadené smerom, ktorým sa otáča čerpadlo.

Využitie[upraviť | upraviť zdroj]

Tento typ čerpadla sa používa v zdravotníctve, napríklad pri dialýze. Peristaltické čerpadlá sú často využívané tam, kde je potrebné veľmi presné dávkovanie, pretože veľkosť odobratej vzorky je daná počtom otáčok čerpadla s nasatou kvapalinou, ktorú deteguje senzor v nasávacom potrubí.

Výhodou oproti ostatným typom čerpadiel je styk čerpanej látky iba s trubicou, ľahké čistenie, voliteľná odberová rýchlosť a relatívna jednoduchosť konštrukcie.

Ideálna peristaltická pumpa by mala mať tieto vlastnosti: nekonečný priemer hlavy, prítlačné koleso veľkého priemeru s reguláciou prítlačnej sily podľa steny hadičky.

Takáto peristaltická pumpa by mala neobmedzenú životnosť hadičky, prietok kvapaliny by bol úplne konštantný a bez akejkoľvek pulzácie.

Je však zrejmé, že takáto pumpa by bola kvôli svojim rozmerom nepraktická. K ideálnym podmienkam sa možno priblížiť vhodnou konštrukciou hlavy a prítlačných roľníci.[1]

Hlavnou nevýhodou sú straty u plynov a prchavých súčastí čerpanej látky.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Archivovaná kópia [online]. [Cit. 2013-08-21]. Dostupné online. Archivované 2013-11-27 z originálu.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Peristaltické čerpadlo na českej Wikipédii.