Peritoneálna dialýza

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Peritoneálna dialýza je druh dialýzy. Presnejšie ide o takú dialýzu, pri ktorej sa ako polopriepustná membrána používa pobrušnica a cievy jej stien.[1] Výhoda peritoneálnej dialýzy je, že pacient nemusí navštevovať nemocnicu a môže si výmenu dialyzačnej tekutiny vykonať sám.

Metóda je využívaná predovšetkým u novorodencov a v poslednom čase sa rozširuje stále viac na pôvodne hemodialyzovaných pacientov.[chýba zdroj]

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Pri peritoneálnej dialýze sa do brucha implantuje (jednorazový alebo permanentný) špeciálny katéter (jeden koniec má v bruchu, druhý vonku na koži) a potom sa cez neho vpustí sterilný dialyzát (dialyzačný roztok) do brušnej dutiny. Dialyzát tam určitý čas ostane (minimálne 30 minút, ale často aj hodiny), aby cez pobrušnicovú membránu vstrebal odpadové látky z krvi. Potom sa dialyzát znova vypustí. Tento proces sa zvykne opakovať niekoľkokrát denne.[2][1][3]

Druhy[upraviť | upraviť zdroj]

Rozlišuje sa[3][2][1][4][5][6][7]:

  • kontinuálna ambulantná peritoneálna dialýza: Z plastického vrecka sa napúšťajú cez permanentný katéter do brušnej dutiny 2 l dialyzačného roztoku 3 až 4 krát denne (7 dní v týždni) a tento roztok sa necháva v brušnej dutine 6 – 8 hodín. Vykonáva sa najmä u starších osôb, pri nedostatočnom cievnom prístupe, nemožnosti heparinizácie, hypotenzii a šoku, ako aj u detí.
  • intermitentná peritoneálna dialýza: Aplikuje sa:
    • buď v príslušnej nemocnici 3-4 krát týždenne zhruba vždy po dobu 8 hodín, alebo
    • doma každý deň v noci (7 dní v týždni) počas spánku po dobu 8 hodín pomocou automatického prístroja na výmenu dialyzátu, nazývaného "cykler" či "cyklovač".
  • kontinuálna cyklická peritoneálna dialýza: To isté ako vyššie uvedená nočná intermitentná peritoneálna dialýza (čiže sa v noci používa cykler), ale dialyzát zostáva v bruchu aj cez deň (prípadne sa môže cez deň dodatočne znova vymeniť).
  • prílivová peritoneálna dialýza: Podobné ako intermitentná peritoneálna dialýza, ale jeden cyklus dialýzy je zhruba o polovicu kratší a okrem toho sa nevymieňa všetok dialyzát, ale sa časť "starého" dialyzátu ponechá v bruchu.

Význam[upraviť | upraviť zdroj]

Dialyzačný proces je pri peritoneálnej dialýze menej efektívny ako pri hemodialýze (v užšom zmysle), ale je to pomalší a miernejší proces, ktorý sa realizuje v domácom prostredí. To umožňuje väčšie pohodlie než dialýza, ktorú musí pacient podstúpiť v nemocnici alebo na klinike. S náležitou starostlivosťou a hygienou peritoneálna dialýza môže prebiehať v stanovenom čase u pacienta doma, čo je v mnohých prípadoch užitočné pre pacienta, pretože si môže dopriať lepšiu stravu. Okrem toho je pre pacienta výhodou ostať doma, pretože môže ísť na prechádzku, porozprávať sa s inými ľuďmi, čo mu umožní na chvíľku zabudnúť na chorobu. Je potvrdené, že pacienti, ktorí podstupujú peritoneálnu dialýzu môžu žiť až o 10 rokov dlhšie, ak sa to ešte skombinuje s výživovými doplnkami, napr. vitamínom Diabion, a udržiavaním režimu stanoveného lekárom.[8]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b c Peritonealdialyse. In: Roche Lexikon Medizin, 5. Aufl. [1]
  2. a b dialýza. In: Encyclopaedia Beliana. 1. vyd. Bratislava : Encyklopedický ústav SAV; Veda, 2003. 702 s. ISBN 80-224-0761-5. Zväzok 3. (Č – Eg), s. 351-352.
  3. a b dialýza. In: KADLEC, Oskár, ed. Encyklopédia medicíny. Bratislava: Asklepios, 1993-2004. ISBN 80-7167-008-1
  4. ARZT, Emrah Hircin. Intermittierende Peritonealdialyse [online]. flexikon.doccheck.com, [cit. 2018-02-12]. Dostupné online.
  5. ARZT, Emrah Hircin. Kontinuierliche zyklische Peritonealdialyse [online]. flexikon.doccheck.com, [cit. 2018-02-12]. Dostupné online.
  6. ARZT, Emrah Hircin. Kontinuierliche zyklische Peritonealdialyse [online]. flexikon.doccheck.com, [cit. 2018-02-12]. Dostupné online.
  7. Tančáková, A.: Peritoneálna dialýza. NZZ Logman, a.s. Nefrologická ambulancia, Stará Ľubovňa [2]
  8. Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Diálisis renal na španielskej Wikipédii.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]