Perlinov šum

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Perlinov šum je počítačom generovaný šum používaný hlavne v počítačovej grafike ako realistická imitácia náhodnej textúry. Vyvinul ho Ken Perlin v roku 1985.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Šum je tvorbou Kena Perlina, ktorý ho vyvinul počas práce pre Mathematical Applications Group, Inc. pre sci-fi film Tron. V roku 1997 Ken Perlin získal ocenenie Academy Award for Technical Achievement od Akadémie filmových umení a vied za prínos pre počítačovú grafiku.[1]

Algoritmus[upraviť | upraviť zdroj]

Perlinov šum sa najčastejšie používa ako dvoj- až trojdimenzionálna funkcia, ale môže sa použiť ľubovoľné množstvo dimenzií. Daný je bod A, ktorého hodnota sa počíta, n-dimenzionálna mriežka a počet bodov medzi dvoma bodmi mriežky P. Pre každý bod mriežky sa určí vektor s pseudonáhodnou dĺžkou a orientáciou (je dôležité aby sa pre jeden bod určil vždy rovnaký vektor) a vektor idúci z bodu mriežky do bodu A. Následne sa vypočíta skalárny súčin daných vektorov. Hodnota pre bod A je lineárnou interpoláciou pre bod zo súradnicami hodnôt všetkých bodov mriežky, ktoré ohraničujú bod A (ich počet je 2n).

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Kerman, Phillip. Macromedia Flash 8 @work: Projects and Techniques to Get the Job Done. Sams Publishing. 2006. ISBN 9780672328282.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]