Peter Drucker

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Peter Drucker
Peter Drucker
Rod. menoPeter Ferdinand Drucker
Narodenie19. november 1909
Viedeň, Rakúsko-Uhorsko
Úmrtie11. november 2005 (95 rokov)
Claremont, Kalifornia, USA
RodičiaAdolf Drucker
Caroline Bondi
ManželkaDoris, rod. Schmitz (1934 – 2005)
Deti4
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Peter Drucker

Peter Ferdinand Drucker (* 19. november 1909, Viedeň – † 11. november 2005, Claremont, Kalifornia, USA) bol jeden z hlavných mysliteľov 20.storočia v oblasti riadenia a podnikania, Američan rakúskeho pôvodu.[1] Bol vyhľadávaným poradcom v odbore manažmentu, znamenitý pedagóg a lektor. Svetoznámym sa stal predovšetkým ako autor množstva diel o manažmente a ako autor ekonomických, politologických a sociologických štúdií.

Vytvoril pojmy ako privatizácia a vedomostný pracovník (knowledge worker) a veľa pojmov a inovatívnych tvrdení z jeho diel sa stalo všeobecne uznávanými v riadiacej praxi. Jeho dielo Practice of Management sa svojou encyklopedickou šírkou a historickým prehľadom stalo základom manažmentu ako takého.

V politicko-ekonomickej štúdii Post-Capitalist Society definoval prechod od kapitalizmu k spoločnosti vedomostí a analyzoval spoločenské, ekonomické a politické predpoklady postkapitalistickej spoločnosti.

"Je prakticky isté, že nová spoločnosť bude zároveň nesocialistická a postkapitalistická. Transformácia spoločnosti sa začala po druhej svetovej vojne a nebude uzatvorená pred rokom 2010 alebo 2020, písal Drucker.

Spopularizoval pojem manažmentu podľa cieľov a zaviedol techniku analýzy aktivít, analýzy rozhodnutí a analýzy vzťahov do výskumu správania organizácie.

Podľa Druckera všetci manažéri musia vykonávať päť základných činností:

  1. stanoviť ciele, ktoré treba v podniku plniť
  2. organizovať prácu, rozdeľovať činnosti na čiastkové a priradiť ich k pracoviskám, vytvárať organizačnú štruktúru, vyberať vedúcich pracovníkov
  3. motivovať ľudí a zabezpečovať komunikáciu medzi nimi
  4. merať a hodnotiť výsledky práce, to znamená správne posudzovať kvalitu a kvantitu dosiahnutých výsledkov a spravodlivo hodnotiť a odmeňovať pracovníkov
  5. zabezpečiť kvalifikačný rast pracovníkov

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. TASR. Zomrel otec moderného manažmentu Peter Drucker. SME (Bratislava: Petit Press), 2005-11-12. Dostupné online [cit. 2020-11-19]. ISSN 1335-4418.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

  • FILIT – zdroj, z ktorého pôvodne čerpal tento článok.