Peter Behrens (architekt)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Peter Behrens
nemecký architekt, (1913)
nemecký architekt, (1913)
Narodenie14. apríl 1868
Hamburg, Nemecko
Úmrtie27. február 1940 (71 rokov)
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Peter Behrens

Peter Behrens (* 14. apríl 1868 - † 27. február 1940) bol nemecký architekt a dizajnér.

Život a dielo[upraviť | upraviť zdroj]

Študoval maľbu v rodnom Hamburgu, tiež v Düsseldorfe a v Karlsruhe, od roku 1886 do roku 1889. V roku 1890, sa oženil s Lily Kramerovou a spoločne sa presťahovali do Mníchova. Najprv pracoval ako maliar , ilustrátor a kníhviazač. Často sa zdržiaval v okruhu ľudí českého pôvodu a zaujímal sa o moderné myslenie v kontexte zmeny pohľadu na svet a myslenia novým spôsobom. V roku 1899 Behrens prijal pozvanie veľkovojvodu Ernsta-Ludwiga Hesseho a stal sa druhým členom novozaloženej umeleckej skupiny Darmstadt Artists' Colony, kde si Behrens postavil vlastný dom a navrhol v ňom všetko vybavenie od nábytku cez textil, maľby keramiku až po svietidlá. Stavba tohto domu sa stala prelomovým momentom v jeho živote, nakoľko sa odpútal od myslenia Jugendstilu, opustil kruhy mníchovských umelcov a vydal sa na cestu účelného a funkčného štýlu a dizajnu.

V roku 1903, bol menovaný dekanom umeleckej školy Kunstgewerberschule v Düsseldorfe, kde úspešne zaviedol reformy v pohľade na vyučované predmety. V roku 1907 Behrens a ďalší profesori a umelci (Hermann Muthesius, Theodor Fischer, Josef Hoffmann, Joseph Maria Olbrich, Bruno Paul, Richard Riemerschmid, Fritz Schumacher) a 12 iných ľudí, spoločne založili Vereinigte Werkstätten für Kunst im Handwerk (Zväz dielní pre umenie a remeslá). Zväz dielní bol inšpirovaný hnutím Arts and Crafts, aj keď pohnútky k jeho založeniu boli utvorené na platforme moderného myslenia. Mali v úmysle tvoriť pre priemysel, zmeniť štruktúru spoločnosti z klasického modelu sociálnych vrstiev na jednotnú rovnorodú spoločnosť, týmto spôsobom nastaviť ekonomiku sociálnym smerom a tak obrátiť umenie aj kultúru.

Montážna hala továrne A.E.G.
priemyselné hodiny dizajn Behrens pre AEG v roku 1909
AEG Továreň na turbíny, 1910

V roku 1907 si AEG (Allgemeine Elektricitäts-Gessellschaft) najalo Behrensa ako umeleckého konzultanta. Vytvoril identitu celej spoločnosti (logotyp, dizajn produktov, vzťahy s verejnosťou a spôsob prezentácie, atď.) a preto je považovaný za prvého industriálneho dizajnéra na svete. Peter Behrens nebol nikdy zamestnancom AEG, vždy pracoval ako slobodný poradca. Dá sa povedať že bol zakladateľom brandingu, a stal sa aj prvým brandmanažérom. V roku 1910 Behrens navrhol a projektoval továreň na turbíny pre A.E.G. Od roku 1907 do roku 1912, sa v jeho tíme objavili architekti Ludwig Mies van der Rohe, Charles-Édouard Jeanneret-Gris (známy pod menom Le Corbusier), Adolf Meyer, Jean Kramer a Walter Gropius (ten sa neskôr stal zakladateľom a vedúcim Bauhausu.)

V roku 1922, prijal pozvanie prednášať na Akadémii Umení vo Viedni. V roku 1936, po smrti Hansa Poelziga, sa Behrens stal dekanom fakulty architektúry Pruskej akadémie umení v Berlíne.

Peter Behrens bol paradoxnou osobou v rámci politiky v architektúre počas trvania Tretej ríše, keďže zotrval na mieste dekana Pruskej akadémie umení v Berlíne. Behrens bol vedúcou osobnosťou zmeny ponímania architektúry a dizajnu na prelome storočí. Bol hlavným staviteľom tovární a administratívnych budov z ocele, skla a tehly. Albert Speer ho vyzdvihoval bol medzinárodne uznávaný a slávny. Pod vplyvom týchto okolností bolo pre nacistov nemúdre akýmkoľvek spôsobom ho izolovať a obmedzovať aj keď by si to priali.

Bol pionierom vo všetkom čo spravil v prvej polovici 20. storočia jeho myšlienky sa šírili celosvetovo za pomoci jeho študentov, na čom zásluhy mal hlavne Walter Gropius, Ludwig Mies van der Rohe a Le Corbusier. Koncept firemnej identity sa rozšíril veľmi rýchlo aj do iných spoločností, napr. Braun a McDonald’s.

Behrens a Slovensko[upraviť | upraviť zdroj]

Neologická synagóga v Žiline

Peter Behrens vytvoril v Žiline neologickú synagógu na Hurbanovej ulici. Patrí medzi ojedinelé klenoty modernej architektúry na Slovensku.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Peter Behrens na anglickej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).