Peter Cook

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Peter Cook
britský architekt
britský architekt
Narodenie1936
Southend-on-sea, Essex
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Peter Cook

Peter ( Frederic Chester ) Cook Peter Cook, architekt, spisovateľ, komentátor, možno aj šaman schopný vyvolať dážď, evanjelista pre rozvoj budúcich miest. Od 60 rokov patrí k najzaujímavejším postavám svetovej architektúry. Architekt vychovávaný ako funkcionalista.“

Moja viera o architektúre je, že by mala byť exkluzívna a mala by zároveň myslieť na svoju funkčnosť. Vo svojom názore viem byť aj dosť tvrdý. Vytočí ma, ak niekto napríklad umiestni schodisko do zlej pozície. Myslím si, že veľká časť architektúry minulého storočia bola k sebe až príliš nekritická !


Detstvo a vzťah k architektúre[upraviť | upraviť zdroj]

Cook sa narodil v Southend-on-sea v anglickom Essexe v roku 1936. Raný vývoj Petra Cooka je poznamenaný častým sťahovaním, pretože jeho otec bol vojenský dôstojník. Za obdobie svojho detstva rodina malého Cooka si vyskúšala život v „ôsmich rôznych mestách. Sám Peter vystriedal desať škôl. Ako dieťa bol samotár. Zakaždým si musel hladať nové zdroje zábavy, vytvárať nové vzťahy v novom priestore. Zdalo by sa, že tieto okolnosti ublížia vývinu dieťaťa, ale v jeho prípade ho tieto premeny očarovali. Podvedome si začal budovať vzťah k architektúre.

Neviem či bolo šťastie alebo nešťastie žiť tak dlho v starých mestách. Keď som mal tak štrnásť rokov, náhodou som našiel knihu o architektúre, priam magicky ma to začalo priťahovať.

Peter Cook začal žiť architektúrou. Zbieral pohľadnice so zámkami, katedrálami. Každé mesto, v ktorom bol, prešlo jeho hodnotením. Zošity mal plné kresieb a poznámok o architektúre. „ Zbieral som informácie o všetkom.“ Toto tajomno ho láka až dodnes. Neustále sa pozerá okolo seba a zbiera informácie pre svoju fantáziu.

Prístup k tvorbe[upraviť | upraviť zdroj]

Proces nasávania dojmov z okolia sa snaží vštepiť aj svojím študentom, pretože nikto nie je ďaleko od toho, keď ho pohltí abstrakcia.

Raz, moja velmi šikovná študentka robila projekt na autobusovú stanicu. Spýtal som sa jej, používate autobus? Odpovedala, že každý deň. A pamätate si ako sa z neho dostanete von, lebo nástupisko máte na opačnej strane? Študentka si nepredstavila ako sa chodívon z autobusu, keď kreslila nástupiská. Jej šikovnosť pohltila abstrakcia.

Štúdium a skupina Archigram[upraviť | upraviť zdroj]

Peter Cook študoval na Bournemouth College of Art v rokoch 1953 – 1958 a v rokoch 1958 – 1960 na Architectural Association v Londýne, kde aj promoval. Jeho angažovanosť v prostredí architektúry ešte viac narastal. Pár mesiacov po promóciach založil skupinu zvanú Archigram. V rokoch 1961 – 1974 táto skupina udávala smer avantgardnej tvorbe architektúry.

Boli sme objektami Pop-Artu, módnej a sexuálnej revolúcie, nehovoriac už o vydavateľskom boome. To všetko sa zrazu otvorilo. Avšak najprevratnejšie objavy sa uskutočnili ešte v 50-tych rokoch. Vtedy sa začal rozvoj elektroniky, vynašli sa nové lepidlá na budovy, umelé hmoty, lamináty, dokonca sa začalo uvažovať aj robotoch, len o tom nikto nevedel. Rovnako sa robili aj svetelné šou, ale opäť iba medzi úzkym kruhom zainteresovaných. Nasledujúca dekáda to všetko iba spopularizovala. Na Londýn opäť ostro zasvietilo bodové svetlo svetovej architektúry.

Do skupiny Archigram patria ešte Warren Chalk (nar. 1927), Ron Herron (nar. 1930), Dennis Crompton (nar. 1935), David Greene (nar. 1937), Michael Webb (nar. 1937). Všetci títo páni sa držali hlavnej úlohy – priniesť nový koncept do architektúry využitím vedeckých poznatkov a technických vymožeností ( z Archigramu vyšiel pojem „High-Tech“ ). Do polohy medzinárodne uznávaného a intezívne prepieraného spolku sa skupina prepracovala aj vďaka časopisu ( Periodikum Archigram ), ktorý začal vychádzať roku 1961. Mal velký vplyv na generácie architektov a urbanistov.

Prezentácia a výstavy[upraviť | upraviť zdroj]

Od roku 1963 skupina organizuje množstvo výstav po celom svete. Viac ako 400 kresieb a fotografií putuje takto do rôznych miest ako Centre national d’art et de culture Georges-Pompidou Paríž, Triennale Miláno, Kunsthalle Viedeň, Museum of Modern Art San Francisco, New Yorku, Los Angelis, Zurich, Seatel, Hamburg, Brusel, Manchester. Množstvo Cookových prác je v zbierkach významných galérijnych inštitúcií ako V&A v Londýne, v Museum of Modern Art v New Yorku, v Deutsches architektur Museum vo Frankfurte.

Vplyv[upraviť | upraviť zdroj]

Skupina architektov okolo Archigramu sú ovplyvnený L. I. Kahnom – priemyslová výroba, literatúra science fiction, kybernetika, technika kozmonautiky, ale zároveň si udržali väzby na súčasné umenie a nezabúdali na tradície. Aj Peter Cook si výrazne uvedomuje svoj pôvod z oblasti Severného mora.

Všade okolo Severného mora nájdete severnú tradíciu, ktorá je iná ako na kontinente. A množstvo toho, čo v sebe obsahoval Archigram, pochádza práve z toho éterického, čo prináša otvorené more. To je diskusia, ktorá môže vyvinúť jeden moment v danom čase. Rád by som ešte niekedy navrhoval prímorské mesto. Ktovie, hádam sa mi to podarí.

Záujmy Archigramu sa prelínali medzi architektúrov a urbanizmom. Vytvárali štúdie priestorového urbanizmu. Myšlienka archigramu na čele s Petrom Cookom bola v jednej veci nová a pôvodná a to vtom, že navrhovali architektúru ako konzumnú, neustále sa meniacu. Práce sa postupne stávali utopistické. Aj napriek tomu popularita Petra Cooka Archigramu je v tomto období veľká. Zanechala veľký vplyv na súčasnú architektúru. Jasne napomáha k šíreniu technicistného pojatia.

Pôsobenie na školách[upraviť | upraviť zdroj]

S takto dobre začatou kariérou vo veku 27 rokov začal učiť na Architectural association, kde aj promoval. V roku 1984 sa stal profesorom na Staedelschule (Akadémia Umenia) vo Frankfurte. Po jeho nástupe patrila škola medzi najdiskutovanejšie nemecké školy. V roku 1990 mu Londýnska Bartlett School of Architecture udelila post vo vedení. Pred tým bola škola iba priemernou. Peter Cook jej dodal potrebnú dynamiku. Vďaka svojej popularite prizval nových kvalitných učiteľov. Podarilo sa mu vytvoriť kreatívne prostredie pre študentov, zmenil ich systém hodnotenia.

Niekde sú zlí učitelia, ktorí učia dobrých študentov, niekde je to naopak a oboje je strata času. Dobrá škola by mala byť flexibilnejšia než lacné letecké spoločnosti.“ Peter Cook, 13.12.2004 v Prahe

Bol hosťujúcim profesorom na rôznych zahraničných univerzitách ako Universities of Harvard, MIT, Berkley, Princeton, Yale, UCLA, Rice, Tokyo Institute of Technology, Rome, Moskva, Haifa, Madrid a Aarhus. V rokoch 1970-1972 bol riaditeľom Institute of Contemporary Arts – Ica a v 1972 – 1980 pre Art Net (nezávislá galéria) vytváral množstvo exibicií.

Publikácie a práca[upraviť | upraviť zdroj]

Je autorom množstva kníh, publikoval v odborných časopisoch a svetových denníkoch ako Esquire, Sunday Times, Observer, Sunday Telegraph, Domus, ABC, colour supplement (Madrid), Soviet Architecture, Daily Express, Architectural Review, Design, Building Design, Architects Journal, Architecture+Urbanism, Japan Architect, Architecture (New York), Kenchiku Bunka, Architecture d´Aujourd´hui. Dnes je dekanom na spomínanej Londýnskej Bartlett a založil s C. Fournierom ateliér Spacelab Cook-Fournier. Žije a pracuje v Londýne a v Rakúsku.

Ocenenia[upraviť | upraviť zdroj]

  • V roku 1998 bol ocenený za knihu Primer cenou roka American Institute of Architects
  • V roku 1999 dostal cenu Jean Tschumi za jeho prínos pre školstvo od roku 1964
  • V roku 2002 Peter Cook a Archigram získali zlatú medailu RIBA ( Royal Institute Britisch Architects)

Súťaže[upraviť | upraviť zdroj]

Cook vyhral 6 medzinárodných súťaží:

Tvorba[upraviť | upraviť zdroj]

Štúdie[upraviť | upraviť zdroj]

Peter Cook sa dostal do povedomia architektonickej spoločnosti najmä vďaka svojmu návrhu Plug-in city Zastrkovacie mesto 1964 Obrovské priehradové megaštruktúry tvoria 3D konštrukciu. Všetko sa to odohráva v takto vymedzenom priestore. Princíp je založený na vkladaní, vymieňaní buniek-modulov-izieb. Mesto stále žije-mení sa, je konzumné ako metabolický živý organizmus.

  • Montreal Tower
  • Instant Village
  • Arcadia
  • Layer City
  • Instant City
  • Way Out
  • West Berlin
  • Veg. Village

Tieto práce sú vystavené vo svetových galériach. Niektoré z týchto prác sa stali predlohou pre niektoré realizácie.

Literárna aktivita[upraviť | upraviť zdroj]

Pravdepodobne jeho najúspešnejšími knihami sú Architecture-Action a Plan, vydal ich keď mal 27 rokov a predalo sa asi 30 000 kópii. Ďalšie knižné diela:

  • The Archigram Book (1967, prepísané 1991, 1999, 2000)
  • The Teacher Talks to His Students (1989)
  • Peter Cook (A+U Monograph) (1989)
  • Peter Cook—Six Conversations (Monograph) (1993)
  • Art Random (1993)
  • New Spirit in Architecture (with R. Llewellyn-Jones 1994)
  • The Power of Contemporary Architecture (with Neil Spiller, 1999)
  • The Paradox of Contemporary Architecture (with Neil Spiller, 2001)

A jeho desiata kniha je The City as a Garden of Ideas comes out in the spring

Použitá literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • Citácie: Peter Cook 21.9.2007 v Bratislave
  • Felix Haas: Architektura 20. Století, Státní pedagogické nakladatelství Praha 1978, s. 454, 455, 456

Odkazy a použité články[upraviť | upraviť zdroj]