Peter Žňava

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Peter Žňava
Narodenie 6. október 1982 (41 rokov)
Nitra, Česko-Slovensko
Disciplína beh na 400 m



Pozri aj Športový portál

Peter Žňava (* 6. október 1982, Nitra[1]) je bývalý slovenský atlét a atletický tréner, ktorý sa venoval behu na 400 metrov.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Na základnej škole navštevoval atletickú triedu. Následne sa venoval futbalu, od ktorého sa opäť vrátil k atletike. Vyštudoval učiteľstvo telesnej výchovy a informatiky na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. Popri štúdiu a následne čiastočnom úväzku na športovom gymnáziu reprezentoval Slovensko na vrcholných podujatiach v behu na 400 metrov.[1] Zúčastnil sa na halových majstrovstvách Európy 2009 v Turíne, kde skončil na v rozbehu časom 47,85 s na 5. mieste a celkovo na 20.[2] Jeho trénerom bol Martin Illéš a bol členom klubu AK Spartak Dubnica nad Váhom.

Po ukončení kariéry najskôr kombinoval trénerstvo a učiteľstvo informatiky. Momentálne je tréner na plný úväzok na strednej športovej škole v Nitre. V minulosti pripravoval osemstovkára Jozefa Repčíka, s ktorým sa predstavil na OH v Riu de Janeiro 2016. V súčasnosti je trénerom atlétky Emmy Zapletalovej.[1]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b c SOŠV. Tréner Emmy Zapletovej Peter Žňava: Emma je športovkyňa, akú by chcel trénovať každý kouč [online]. olympic.sk, [cit. 2022-08-16]. Dostupné online.
  2. Štvorstovkár Žňava 47,85, z rozbehu sa ďalej nedostal [online]. osporte.sk, 6. marec 2009. Dostupné online.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]