Hwasong (pevnosť)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Pevnosť Hwasong)
Svetové dedičstvo UNESCO
Svetové dedičstvo UNESCO
Hwaseong Fortress*
Lokalita Svetového dedičstva UNESCO

Pevnosť Hwasong
Štát Kórejská republika Kórejská republika
Typ kultúrna pamiatka
Kritériá ii, iii
Identifikačné č. 817
Región** Ázia a Pacifik
História zápisu
Zápis 1997  (21. zasadnutie)
* Názov ako je zapísaný v zozname Svetového dedičstva.
** Klasifikované regióny podľa UNESCO.

Hwasong (kór. 화성 - Hwasong - doslova: "pevnosť (alebo hradby) rozkvetu") je pevnosť v juhokórejskom Suwone, asi 30 km na juh od Soulu. Dal ju postaviť kráľ Čongdžo (1776 – 1800), 22. panovník éry Čoson (dynastia I, 1392 – 1910). Stavba trvala 34 mesiacov a bola dokončená v septembri 1796.

Pevnosť zaberá celkovú plochu 130 hektárov, dĺžka hradieb je 5,76 kilometra a ich výška 4 – 6 m. Pôvodne bola koncipovaná ako hradby okolo mesta, Suwon sa však neskôr rozrástol i mimo hradieb. Pevnosť má štyri hlavné a mnoho menších brán. Mala byť čo najúčelnejšia z obranného, t. j. vojenského hľadiska (hliadkové veže, cimburie, bunkre), ale zároveň slúžiť aj každodenným funkciám rozvíjajúceho sa urbanistického a obchodného centra. Vo vnútri opevnenia stál okrem iného aj kráľovský palác. Okrem praktických účelov má však pevnosť aj svoje architektonické a estetické kvality. Pri jej stavbe sa uplatnila znalosť západných aj východných technológii, kombináciou ktorých vznikla na svoju dobu veľmi moderná pevnosť, ktorá nemala obdobu ani inde vo svete. Okrem iného tu boli po prvý raz v Kórei použité z Európy prevzaté kladkové mechanizmy. Stavitelia pevnosti využili kopcovitý terén, ktorý im svojim reliéfom umožnil posilniť obranyschopnosť mesta uprostred okolitej skôr rovnej krajiny. Priamo cez opevnené mesto pretekala riečka Suwončchon.

V neskorších dvoch storočiach bola pevnosť Hwasong veľmi zničená, v 70. rokoch 20. storočia bola kompletne rekonštruovaná.

V roku 1997 bola zapísaná na zoznam svetového dedičstva UNESCO.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • World heritage in Korea. Vyd. Hollym Corp., Publishers, Soul 2001
  • The Discovery of Korea. Vyd. Discovery media, Soul 2004

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Hwasong na českej Wikipédii.