Philip J. Fry

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Philip J. Fry je animovaná postavička z amerického seriálu Futurama a hlavný hrdina celého seriálu. Narodil sa v Spojených štátoch v roku 1974. Žil v New Yorku, kde pracoval ako poslíček v pizzerii pána Panucciho. Pri doručovaní pizze do kryogenetického ústavu 31. decembra 1999 spadol do kryogenetického boxu, v ktorom bol zmrazený až do 31. decembra 2999. V novom New Yorku sa zamestnal ako poslíček v doručovateľskej firme Planet Express, ktorú viedol jeho prapraprapraprapraprapraprapraprapra (12-krát) synovec.

Charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

V detstve bol Fry veľmi aktívne dieťa, hral basketbal, tancoval breakdance; je tiež neuveriteľný bordelár. Jeho hlúposť je podmienená aj tým, že v detstve ho rodičia nedali do školy. Jeho hlúposť má však aj výhody; ako jediný je odolný voči vlnám delta, vysielaných mozgožrútmi. Fryovi sa vždy niečo pokazí, keď niečo zarobí tak to minie na hlúposti, keď urobil romantický odkaz pre Leelu, tak si ho nestihla pozrieť. Svoju smolu vysvetľuje tak že stratil svoj sedemlístok pre šťastie a odvtedy sa mu všetko kazí. Jeho najväčší priateľ je robot Bender. Miluje Leelu, ktorá jeho lásku vôbec neopätuje. Jeho meno mu vybral otec, pretože matka deň predtým ako sa narodil, vyberala čo bude na večeru. Fry je aj citlivý, napríklad smútil za svojim psom, či za Benderom, prípadne ako čakal kým sa Leela preberie z kómy. Niekoľkokrát zachránil zem. Raz od letiacej hromady odpadkov, inokedy od mozgožrútov a pred útokom útočníkov z planéty Omicron Persei 8. Má mimoriadne strelecké schopnosti; dokáže riadiť loď a zároveň aj strieľať. Je to hlavne tým že v 20. storočí hral mnoho hier a vie tancovať ako robot. Má aj veľkú výdrž. Dokázal napríklad vypiť sto šálok kávy a chce poraziť Bendra v počte vypitých pív. Jeho smola predsa nie je až taká hrozná. Vyhral napríklad zájazd do továrne na Slurm, bol viceprezidentom spoločnosti Planet Express a z každej samovražednej misie sa vráti živý. Bol cisárom vodných ľudí a dvakrát expert v hraní na Halofonder – raz keď mal červy a raz keď mal diablove ruky.Fry býva v robohoteli, s Benderom. V budúcnosti sa oblieka na štýl 20.storočia.

Milostný život[upraviť | upraviť zdroj]

Za 5 sérii sa vyspal s Amy, so svojou babičkou, s jednou byrokratkou – Morgan Proctorovou, s priateľkou Michelle, s robotom v podobe Lucy Liu, s amazonkami a ešte v alternatívnej relativite sa vyspal s Leelou, keby bola viac spontánna. Ale si nikdy nenašiel poriadny vzťah, ktorý by mu vydržal, ale stále sa pokúša o vzťah s Leelou ktorá ho odmieta. On je však ochotný položiť za ňu aj svoj vlastný život, čo sa niekoľkokrát aj stalo.

Zaujímavosti[upraviť | upraviť zdroj]

  • Fryove meno bolo vybrané ako pocta zosnulému Phillovi Hartmanovi herecovi, komikovi a grafikovi.
  • Je prvým človekom, ktorý sa vyspal so svojou babkou, čím sa stal svojim vlastným dedkom a jeho otec je zároveň jeho synom.
  • Zostrelil Hubblov teleskop.
  • Dvakrát zachránil zem od mozgožrútov.
  • Urobil najdlhší breakdance na hlave vôbec, vďaka šťastiu zo svojho sedemlístka.
  • Mal 3 srdcové infarkty od nadmerného pitia Slurmu, ale našťastie prešiel na pivo
  • Je až treťou najobľúbenejšou postavou seriálu

Dabing[upraviť | upraviť zdroj]

V americkej originálnej verzii ho dabuje Billy West, a v českej verzii ho dabuje Jan Dolanský.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]