Philippe de Champaigne

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Philippe de Champaigne
francúzsky barokový maliar
francúzsky barokový maliar
Narodenie26. máj 1602
Brusel, Belgicko
Úmrtie12. august 1674 (72 rokov)
Paríž, Francúzsko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Philippe de Champaigne

Philippe de Champaigne (* 26. máj 1602, Brusel, Belgicko - † 12. august 1674, Paríž, Francúzsko) bol francúzsky barokový maliar, významný portrétista.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v Brabantskom vojvodstve (na území dnešného Belgicka), v chudobnej rodine. Vyučil sa krajinárom u Jacquesa Fouquièresa.
Roku 1621 odišiel do Paríža. Tu sa stal jeho učiteľom maliarsky majster Nicolas Duchesne. Pod Duchesneovym vedením pracoval spolu s Nicolasom Poussinom na výzdobe Luxemburského paláca. Jeho úspech u dvora bol tak veľký, že na neho Duchesne začal žiarliť a Champaigne sa radšej vrátil do Bruselu. Hneď ako Duchesne zomrel, vrátil sa Champaigne do Paríža a vzal si za manželku Duchesneovu dcéru Charlottu.

Pracoval potom pre celý rad osobností dvora, pôsobil v službách Márie Medicejskej, kráľa Ľudovíta XIII. aj kardinála Richelieu, pre ktorého pracoval napríklad na výzdobe kardinálskeho paláca. Roku 1648 sa stal jedným zo štrnástich zakladajúcich členov Académie Royale de Peinture. V neskorších rokoch sa dostal pod vplyv náboženského hnutia jansenistov.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Philippe de Champaigne na českej Wikipédii.