Phnom Pénh

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Phnom Penh)
Phnom Pénh
ភ្នំពេញ
Mesto
Erb
Štát Kambodža
Región Kandal
Nadmorská výška 12 m n. m.
Súradnice 11°33′S 104°55′V / 11,550°S 104,917°V / 11.550; 104.917
Rozloha 678,46 km² (67 846 ha)
Obyvateľstvo 1 501 725 (2012)
Telefónna prevoľba +855 (023)
Pozícia mesta v Kambodži
Pozícia mesta v Kambodži
Webová stránka: phnompenh.gov.kh
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Phnom Pénh (khmérsky: ភ្នំពេញ Phnum Pénh) je hlavné a najväčšie mesto Kambodže, politické, hospodárske a kultúrne centrum. Vďaka tradičnej kmérskej a francúzskej architektúre je lákavým turistickým cieľom. Počet obyvateľov dosahuje okolo 1,5 milióna.

Prírodné podmienky[upraviť | upraviť zdroj]

Mesto Phnom Pénh sa nachádza na sútoku riek Mekong a Tonlesap v kambodžskej provincii Kandal. Hladina Mekongu je tiež najnižší bod mesta, ktorý leží v nadmorskej výške 8 m, najvyšší bod sa nachádza vo výške 25 m, priemerná nadmorská výška sídla sa potom pohybuje okolo 12 m. Podnebie je po väčšinu roka horúce a vlhké, v januári sa priemerná teplota pohybuje okolo 26°C, v júli potom okolo 27°C. V januári spadne priemerne iba 5 mm zrážok, v júli 170 mm, najdaždivejší je však október, kedy spadne priemerne 260 mm zrážok.

História mesta[upraviť | upraviť zdroj]

Phnom Pénh bol založený v roku 1372. Štatút hlavného mesta získalo v roku 1443, kedy sem preniesol hlavné mesto svojej ríše z Angkoru kráľ Čau Ponchea Jat. V roku 1525 mesto o túto pozíciu prišlo, keďže ríšu ovládli Thajčania. V roku 1866 vrátil Phnompenhu štatút hlavného mesta Kambodže kráľ Norodom. Počas druhej svetovej vojny obsadili celú krajinu vrátane hlavného mesta Japonci, čím sa krajina dostala pod nadvládu dvoch krajín -Japonska a Francúzska. V roku 1945 táto "dvjvláda" skončila, v auguste toho istého roku vyhlásil princ Norodom Sihanuk nezávislosť. O dva mesiace neskôr, 5. októbra 1945, však Phnom Pénh dobyli francúzski vojaci a od januára 1946 sa Kambodža opäť stala francúzskym protektorátom. Pozíciu hlavného mesta nezávislej Kambodže získal Phnom Pénh opäť až 9. novembra 1953. Búrlivý okamih v histórii mesta a celej krajiny nastal v marci 1970, keď došlo k štátnemu prevratu generála Lon Nola, ktorého vojenský režim bol o päť rokov neskôr zvrhnutý. K moci sa dostal komunistický režim Červených Kmérov, v ktorého čele stáli Pol Pot a Ieng Sary.

Počas vlády Červených Kmérov bola veľká časť mestského obyvateľstva vysťahovaná na vidiek, došlo však napríklad tiež k zrušeniu peňazí, celkom bola v celej krajine vyvraždená približne jedna tretina všetkej populácie, boli zabité 3 milióny ľudí. Konec vyčíňaniu Červených Kmérov urobila až intervencia vojsk komunistického Vietnamu, ktoré v januári 1979 obsadili Phnom Pénh a stiahli sa až po desiatich rokoch, v septembri 1989.

Zaujímavé miesta[upraviť | upraviť zdroj]

V Phnom Pénhu sa nachádza viacero zaujímavých miest a historických pamätihodností. Veľké množstvo budov je postavených v národnom štýle, jedná sa napríklad o Národné múzeum, budovu národného zhromaždenia, Kráľovský palác či pomník nezávislosti. V súčasnosti tu dochádza k budovaniu výškových stavieb, ktorých architektúra prepája tradičné kmérske prvky s modernými. Táto výstavba pomaly vytláča malé domčeky z dreva, ktoré sa nachádzajú na predmestiach.

Názov mesta[upraviť | upraviť zdroj]

Mesto sa pôvodne volalo Čakdomukh, toto pomenovanie bolo prevzaté zo sanskritu, kde výraz čaturmukha znamená štyri ramená. Označoval rozvetvenie Mekongu, na ktorom sa mesto nachádza. Súčasný názov mesta v kmérskom jazyku znamená doslova kopec pani Penh. Žena, ktorá sa volala Penh, tu totiž podľa legendy postavila prvú osadu a na neďalekom kopci nechala vybudovať chrám na počesť všetkých sošiek Budhy, ktoré boli nájdené v rieke.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Phnom Pénh

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Phnompenh na českej Wikipédii.