Phoebe Halliwellová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Phoebe Halliwellová

Alyssa Milano, predstaviteľka Phoebe Halliwellovej
Základné informácie
SeriálČarodejnice
AutorConstance M. Burgeová
HerecAlyssa Milanová
Slovenský dabingDaniela Mackovičová
Prvý výskytSomething wicca this way comes
Posledný výskytForever Charmed
O postave
Celé menoPhoebe Halliwell
Dátum narodenia2. november 1975 (48 rokov)
Druh bytostiČarodejnica
SchopnosťVízie, Empatia, Levitácia
RodinaSestry: Piper Halliwellová, Prue Halliwellová
Nevlastná sestra: Paige Matthewsová
Synovci: Chris Perry Halliwell, Wyatt Matthew Halliwell
Rodičia: Patty Halliwellová, Victor Bennett
Starý rodičia: Penelope Halliwellová, Allen Halliwell
Manžel: Coop
Ex-manželia: Cole Turner, Dex Lawson

Phoebe Halliwellová je jedna z hlavných fiktívnych postáv amerického televízneho seriálu Čarodejnice. Jej postavu stvárnila herečka Alyssa Milanová.

Phoebe je jednou zo štyroch sestier, ktoré sú obdarovené magickou silou a spolu bojujú proti silám zla – zabíjajú démonov a ochraňujú nevinných. Na začiatku seriálu je Phoebe najmladšou sestrou a po smrti najstaršej sestry Prue sa stala prostrednou. Nakoľko nemá žiadnu aktívnu schopnosť, tak sa venovala bojovým umeniam, ktoré používala v boji proti démonom. Na konci seriálu sa vydala za kupida Coopa (anjela lásky), s ktorým mala tri dcéry.

Život Phoebe[upraviť | upraviť zdroj]

Počas prvých troch sérií je Phoebe najmladšie dieťa z troch sestier, ale neskôr sa stáva prostrednou sestrou po smrti Prue.

Prvá séria[upraviť | upraviť zdroj]

Na začiatku prvej série (1998 – 1999), šesť mesiacov po smrti svojej babičky, Penny Halliwellovej sa Phoebe vracia do starého rodinného sídla, potom čo stráca prácu v New Yorku. V noci jej príchodu nájde knihu kúzel v podkroví. Potom, čo prečíta zaklínadlo z knihy, tri sestry z ktorých každá dostane magickú silu zistia, že ich osud je byť najmocnejšie dobré čarodejnice, ktoré svet kedy poznal. Phoebe získava schopnosť vidieť budúcnosť. V prvej sérii je Phoebe považovaná za rebela. Kvôli svojej voľnomyšlienkárskej a neporiadnej povahe prichádza mnohokrát do konfliktu s Prue. Spočiatku ju Prue dokonca nenávidí za to, že jej prebrala v minulosti snúbenca Rogera. Hneď v prvej sérii sa ale ich vzťah napraví.

Druhá séria[upraviť | upraviť zdroj]

V druhej sérii (1999 – 2000) Phoebe opäť nastupuje na univerzitu na odbor psychológie. Stále však pokračuje vo svojom osude byť čarodejnicou. Zdokonaľuje sa tiež v písaní zaklínadiel, ktoré píše najlepšie spomedzi sestier. Keďže Phoebe nemá žiadnu bojovú schopnosť začne sa tiež venovať bojovým umeniam. Počas tejto série Phoebe stále nestretáva muža svojich snov. Až ku konci série v jednej epizóde spoznáva svojho ideálneho muža Billyho, ktorého démon vyslobodí z filmu.

Tretia séria[upraviť | upraviť zdroj]

Počas tretej série (2000 – 2001) objavuje svoju novú schopnosť levitácie. Už v prvej časti sa spoznáva so štátnym žalobcom Coleom Turnerom. Neskôr si uvedomuje, že sa do neho zamilovala. Cole je však v skutočnosti démon Balthazor, ktorý bol najatý aby zabil sestry. Keď sa to Phoebe dozvedá, musí si vybrať medzi svojou lojalitou voči svojim sestrám a jej láska k Coleovi. Medzitým sa jej stále darí absolvovať vysokú školu. Sestrám napokon zatají, že je Cole nažive, aby ho nevyhľadali a nepokúsili sa ho zničiť. Nakoniec sa však jej tajomstvo prevalí a Cole sa vracia. Stále ju miluje a tak sa snaží byť dobrým. Na konci série ho však démoni opäť prilákajú na stranu zla, no Phoebe sa nevzdáva, vydáva sa do podsvetia a chce ho zachrániť. Kým je v podsvetí netuší že na zemi sa rozpútalo peklo a jej sestry odhalili totožnosť čarodejníc. Po sérií katastrofálnych udalostí umiera jej sestra Piper. Phoebe urobí obchod so zdrojom zla a vráti čas. No pri útoku démona Shaxa aj tak jej sestra zomiera, no tentoraz je to Prue.

Štvrtá séria[upraviť | upraviť zdroj]

Phoebe je na začiatku štvrtej série (2001 – 2002) zničená po smrti Prue, no jej sestra Piper to prežíva ešte viac. Na pohrebe Prue Phoebe stretáva dievča, a má víziu o jej zabití. Keď sa jej ju podarí zachrániť, postupne odkrývajú tajomstvo o tom, že je to ich mladšia nevlastná sestra Paige Matthewsová. Phoebe ju od začiatku akceptuje a prijíma viac ako jej sestra Piper. V prvých častiach, keď sa Paige iba zaúča kúzlám si s ňou dokonca Phoebe omylom vymení telo. Okrem toho je Phoebe stále s Coleom, ktorý už je zdá sa definitívne na strane dobra. Dokonca ju požiada o ruku. Najskôr Phoebe odmieta, no jeho druhú ponuku v neskoršej časti prijíma. V polovici série sa Pheobe aj jej sestry dostávajú na pokraj smrti keď bojujú zoči voči proti Zdroju všetkého zla. Porážajú ho, no Phoebe ešte netuší, že novým zdrojom je Cole. O pár častí prichádza svadba Phoebe a Cola. Phoebe stále ani nemá potuchy, že si vzala Zdroj všetkého zla. V ďalších častiach sa hrá Cole stále na dobrého a pomaly začína manipulovať s Phoebe. Keď s ním ostáva ku konci série Phoebe tehotná a dieťa, ktoré čaká je čisté zlo, začína ju ovládať a aj samotná Phoebe sa stáva zlou. Nakoniec ju ale sestry presviedčajú o tom, že musia Cola zničiť a tak sa aj stane. Phoebe má zlomené srdce. Na konci série ju jej nenarodené démonické dieťa zvnútra stále viac a viac ovláda. Nakoniec však o neho prichádza, keďže jej ho ukradne zlá čarodejnica Seer, no aj tá je napokon s nenarodeným dieťaťom zničená.

Piata séria[upraviť | upraviť zdroj]

V prvých častiach piatej série (2002 – 2003) sa snaží žiť svojim životom bez Cola. To jej však trochu zkomplikuje fakt, že sa Cole vracia živý späť do San Francisca a chce sa s ňou zmieriť. V prvej polovici série sa ju snaží stále zúfalo získať, dokonca aj previesť na stranu zla. Phoebe však v tejto sérii už odoláva. Cole je nadobro zničený v polovici série v 100. epizóde seriálu. V tejto sérii sa Phoebe aktívne venuje svojej novej práci v novinách, ktorú získala ešte v štvrtej sérii. Taktiež pomáha Piper s rôznymi tehotenskými problémami a prípravami na pôrod. Dokonca nakoniec pomáha pri samotnom pôrode. Neskôr si začína romantický vzťah s jej novým šéfom, multi-milionárom Jasonom Deanom.

Šiesta séria[upraviť | upraviť zdroj]

V sérii šiestej (2003 – 2004) pokračuje jej vzťah s Jasonom a vyvíjajú sa aj jej schopnosti. Získava novú schopnosť empatiu. vzťah s Jasonom je ešte vážnejší, keď sa s ním dokonca nakrátko sťahuje do Hong Kongu. Neskôr sa Jason dozvedá, že je čarodejnica, no tento fakt nedokáže zvládnuť a tak sa rozchádzajú. Phoebe sa sťahuje späť k sestrám. Neskôr spolu s Paige zisťujú, že chlapec z budúcnosti Chris je syn Piper, ktorý sa ešte len narodí. Vzťah medzi Leom a Piper je však stále rozbitý po tom, čo sa stal Leo starším a odišiel, a tak sa sami snažia dopomôcť k tomu, aby sa zblížili a počali Chrisa. Napokon sa tak aj stane. Na konci série sú sestry postavené pred magický súd a Phoebe je napokon dočasne zbavená svojich magických schopností. Vo finálnych častiach série Phoebe a sestry zisťujú, že starší Gideon chce zabiť Wyatta. Keďže Piper bude čoskoro rodiť, je iba na Phoebe a Paige aby ho zachránili. Cesta k záchrane je však tŕnistá, keďže zostávajú uviaznuté v alternatívnom svete a neskôr sú začarované. Phoebe a Paige ale zachránia situáciu, Wyatt je v poriadku a Phoebe sa v poslednej časti narodí druhý synovec Chris Perry Halliwell.

Siedma séria[upraviť | upraviť zdroj]

Na začiatku siedmej série (2004 – 2005) je Phoebe stále zbavená svojich schopností. Stráca aj schopnosť empatie a tak sa bojí, že už nebude dávať také dobré rady čitateľom v novinách a tak si nachádza záskok, Leslieho St Claire. Neskôr majú Phoebe a Leslie krátky románik. Netrvá to však dlho, pretože Leslie sa sťahuje do Los Angeles. Ešte v prvých častiach tejto série získava späť svoju schopnosť predtúch. V polovici série má víziu o živote bez démonov ak nastane Utopia. Na základe toho sa napokon sestry spájajú s Avatarmi (mocné neutrálne bytosti, ktoré sa snažia vytvoriť utopický realitu) a pomôžu im s vytvorením Utópie. Ako sa však ukazuje, bola to chyba a tak sa spájajú s démonom Zankouom, aby Utópiu odvrátili. Po zvrhnutí Avatarov Phoebe spoznáva dobrého démona Drakea, ktorý ju presvedčí aby nezanevrela na lásku. Vo finále siedmej série ide sestrám naozaj o život, keď bojujú s démonom Zankouom. Phoebe aj jej sestry Paige a Piper ale napokon démona zničia a využijú situáciu, aby si všetci mysleli, že zahynuli v dome. Všetci démoni aj smrteľníci si teraz myslia, že sú mŕtve a tak môžu žiť normálnym životom.

Ôsma séria[upraviť | upraviť zdroj]

V prvých častiach ôsmej a poslednej série (2005 – 2006) žije Phoebe ako aj jej sestry pod inými identitami. Phoebe spoznáva pod touto identitou umelca Dexa, s ktorým si začína vzťah. Pod kúzlom Billie (mladá čarodejnica, ktorú si vzali v prvej časti série pod ochranné krídla) sa nakoniec aj vezmú. Po niekoľkých častiach si Phoebe aj jej sestry uvedomujú, že životy pod inými identitami sa im začínajú komplikovať a tak sa opäť vracajú do normálneho života. Phoebe sa rozhodne povedať Dexovi úplnú pravdu, no to ukončí ich krátky vzťah. V druhej polovici série jej Starší vyšlú kupida Coopa, aby jej našiel lásku. Ako sa ale neskôr pri konci série ukazuje, sám Coop je jej láskou. Pri závere série a celého seriálu sestry zisťujú, že Chrity, sestra Billie je zlá a proti Phoebe, Piper a Paige navedie aj Billie. Vo finále seriálu tak prichádza k veľkému súboju medzi ňou so sestrami a Billie a Christy. Phoebe pri boji zomiera, tak ako aj Paige a Christy. Jej život aj život Paige je v rukách Piper, ktorá cestuje v čase, aby ich zachránila.

Úmrtia Phoebe[upraviť | upraviť zdroj]

Epizóda Názov epizódy Dôvod úmrtia Oživenie
1x22 "Déjà Vu All Over Again" Je zabitá energetickou guľou hodenou démonom dvakrát Démon Tempus vráti čas späť
2x02 "Morality Bites" Upálená na hranici ako trest za vraždu Je poslaná späť v čase aby sa poučila zo svojich chýb
5x08 "A Witch in Time" Je zabitá ohnivou guľou hodenou démonom Piper a Leo sa vrátili v čase aby ju zachránili
6x08 "Sword and The City" Je zabitá démonom, ktorý na ňu hodí blesk Leo ju v poslednej chvíli vyliečil
6x15 "I Dream Of Phoebe" Jinny si želá, aby sestry zomreli Leo ju vylieči
7x07 "Someone to Witch Over Me" Je zabitá démonom Leo sa stane Avatarom a oživí ju
7x19 "Freaky Phoebe" Je zabitá zatiaľ čo je v tele démonky Imary, ktorá je v tele Phoebe Je oživená kúzlom
8x21 "Kill Billie Vol. 2" Je mŕtva po explózii v dome Piper sa vracia v čase aby zachránila ju aj Paige

Premeny Phoebe[upraviť | upraviť zdroj]

Epizóda Názov epizódy Dôvod premeny Spätná premena
3x21 "Look Who's Barking" Premení sa na démonku Banshee, potom čo ju samotná Banshee premení svojim revom. Premení sa späť keď jej Cole povie, že ju miluje.
4x12 "Lost and Bound" Phoebe sa zmení na žienku domácu, keď si nasadí zakliaty prsteň po starej mame. Paige jej vezme prsteň svojou schopnosťou.
5x01 "A Witch's Tail: Part 1" Kúzlom sa nechcene zmení na morskú pannu. Keď si uvedomuje, že stále miluje Cola, premení sa späť.
5x03 "Happily Ever After" Zlá čarodejnica z rozprávky začaruje všetky sestry. Z Phoebe sa stáva popoluška. Po zničení čarodejnice vyprchajú jej kúzla.
5x05 "Witches in Tights" Mladý čarodej Kevin ju aj jej sestry premení na superhrdinky. Démon im odoberie silu hrdiniek a premení ich späť.
5x10 "Y Tu Mummy Tambien" Do tela Phoebe sa dostane mŕtva bohyňa Isis. Piper nakoniec dokáže Phoebe vrátiť jej dušu.
5x23 "Oh My Goddess!: Part 2" Sestry bojujú proti Titánom a nemajú toľko síl a preto sa Phoebe aj jej sestry premenia na bohyne. Dobrovoľne sa premení späť.
6x15 "I Dream of Phoebe" Phoebe sa premení na džina, potom čo ju džin Jinny oklame. Nakoniec je vyslobodená.
6x17 "Hyde School Reunion" Na stretávke zo strednej školy dôjde k niekoľkým konfliktom a Phoebe sa napokon premieňa na svoje Teenagerské ja. Je premenená späť po náprave chýb.
7x02 "The Bare Witch Project" Sama sa rozhodne protestovať nahá na koni za diskrimináciu ako Lady Godiva. Po proteste je opäť v normále.
7x06 "Once in a Blue Moon" Za svitu modrého mesiaca sa Phoebe aj jej sestry v noci menia na príšery. Keď zájde natrvalo modrý mesiac, sú ona aj jej sestry opäť normálne.
7x14 "Carpe Demon" Dobrý démon Drake ju premení najskôr na partnerku Robina Hooda Marianne a potom na tanečnicu. V obidvoch prípadoch ju hneď premení späť.
7x19 "Freaky Phoebe" Démonka Imara jej ukradne telo a tak sa Phoebe ocitá v jej nepríťažlivom tele. Jej sestry ju nakoniec zachránia a vymenia telá späť.
8x01 – 8x05 "Still Charmed and Kicking" – "Rewitched" Phoebe aj jej sestry sa premenia a žijú pod inými identitami. Ich životy pod zmenenými identitami sa im skomplikujú a vrátia sa späť.
8x09 "Hulkus Pocus" Phoebe a sestry sa dobrovoľne nakazia vírusom aby zachránili svet a premenia sa tak na príšery. Jej aj sestrám je vpichnutá protilátka.

Schopnosti[upraviť | upraviť zdroj]

Phoebe Halliwellová má nasledovné schopnosti, ktoré sa v priebehu seriálu postupne vyvíjali:

  • Predtuchy (vízie) – predtuchy sa týkajú budúcnosti aj minulosti a objavujú sa ako varovanie.
  • Levitácia – jednoduché a obmedzené lietanie
  • Empatia – táto schopnosť umožňuje cítiť emócie a pocity iných ľudí.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Phoebe Halliwell na českej Wikipédii.