Piatok (postava)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Piatok zachránený Robinsonom Crusoe.

Piatok je fiktívna postava z knihy anglického autora Daniela Defoe: Námorník Robinson Crusoe z Yorku - jeho život a neobyčajné dobrodružstvá, ktorá vyšla prvýkrát v roku 1719.

Charakteristika knižnej postavy[upraviť | upraviť zdroj]

Piatok je druhá najvýznamnejšia postava knihy. Indiánsky chlapec zo Zeme za mesiacom, ktorého Robinson zachránil pred kanibalmi. Na počesť dňa, kedy k záchrane došlo, mu dal meno Piatok. Piatok sa stal jeho spoločníkom na pustom ostrove, na ktorý len výnimočne zachádzali kanibali zjesť zajatcov zo vzájomných bojov. Piatok bol pôvodom divoch, ale Robinson ho počas spoločného života na ostrove prevychoval v európskom duchu. Piatok s Robinsonom spolu zachránili ďalšie dve osoby pred smrťou z divošských rúk, jedným z nich bol Piatkov otec. Neskôr, po mnohoročnom pobyte na ostrove, sa podarí Piatkovi aj Robinsonovi spoločne odplávať do Európy na lodi, ktorá k opustenému ostrovu náhodne priplávala. V Anglicku potom založia obchodný dom Robinson & Piatok.

Film[upraviť | upraviť zdroj]

Man Friday (Človek Piatok) je podľa Piatka pomenovaná verzia filmového stvárnenia románu Daniela Defoa britsko-americkej výroby režiséra Jacka Golda.[1] V jeho podaní je Piatok múdrejší ako Robinson, ktorý sa ani na pustom ostrove nedokáže zbaviť nánosu civilizácie a svojho presvedčenia o nadradenosti bielej rasy. Piatkova prirodzená inteligencia a tolerancia mu umožní získavať navrch nad Robinsonom.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Film Man Friday (1975) v česko-slovenskej filmovej databáze

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • Hlinka, Bohuslav. Robinson Crusoe: Mýtus a skutočnosť. Knižnica Kamarád. Praha: Práce, 1983 (česky).