Pilsko

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Toto je článok o vrchu. O pocelku Oravských Beskýd pozri Pilsko (geomorfologický podcelok).
Pilsko
vrch
Pilsko z Veľkého Choča
Štáty Slovensko Slovensko,  Poľsko Poľsko
Regióny Žilinský kraj, Sliezske vojvodstvo
Okresy Námestovo, Powiat żywiecki
Obce Oravské Veselé, Námestovo, Mútne
Pohorie Oravské Beskydy
Beskid Żywiecki
Podcelok Pilsko
Povodia Orava, Glinna
Nadmorská výška 1 556,9 m n. m.
Relatívna výška 752[1] m
Súradnice 49°31′41″S 19°19′00″V / 49,528°S 19,3168°V / 49.528; 19.3168
Orogenéza/vrásnenie alpínske vrásnenie
Najľahší výstup po značke z Oravského Veselého
Poloha v rámci Žilinského kraja
Poloha v rámci Žilinského kraja
Wikimedia Commons: Pilsko
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Pilsko (1 556,9 m n. m.[2][3]) je mohutný vrch v Oravských Beskydách a v poľských Žywieckych Beskydách.[4] Leží približne 16 km severozápadne od Námestova, v blízkosti slovensko-poľskej hranice. Hraničná čiara vedie približne 400 metrov severne od vrcholu, cez Poliakmi označovanú lokalitu Góra Pięciu Kopców (1 543 m n. m.).[5]

Poloha[upraviť | upraviť zdroj]

Nachádza sa v strednej časti pohoria, v geomorfologickom podcelku Pilsko.[4] Napriek tomu, že vrchol leží na území Slovenska, časť masívu sa nachádza na poľskom území, kde nadväzuje pohorie Beskid Żywiecki. Vrch leží v Žilinskom kraji a čiastočne v Sliezskom vojvodstve, na území okresu Námestovo a Powiatu żywieckého. Vrchol Pilska a celá slovenská časť zasahuje na katastrálne územie Námestova a obcí Mútne a Oravské Veselé.[6] Mohutný vrch susedí na západe s Polanicou (1 339 m n. m.), juhozápade s Minčolom (1 273 m n. m.), juhu s vrchom Mechy (1 479 m n. m.) a na severe s vrchom Huńców (1 205 m n. m.).[5] Hrebeňom vedie rozvodnica Čierneho a Baltského mora. Masív sa nachádza v CHKO Horná Orava, na ktorý nadväzuje Żywiecki park krajobrazowy a maloplošný Rezerwat przyrody Pilsko.

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Mohutný vrch je súčasťou hlavného hrebeňa Oravských Beskýd, ktorý vedie od západu a severne od Pilska sa stáča južným smerom na jeho vrchol. Následne vedie východným smerom do sedla Hliny.[5] Skalnatý vrchol s nízkym, nesúvislým porastom kosodreviny ponúka kruhový rozhľad, nižšie polohy pokrýva zmiešaný les. Pilsko tvorí hranicu medzi rozvodiami; vodné toky zo severnej (poľskej) strany masívu smerujú riečkou Glinna do rieky Visla a Baltského mora, vodné toky zo západných (Bystrý potok), južných (Randová a Veselianka) a východných (Dlhá voda) svahov odvádzajú vodu rieke Orava a ďalej do Čierneho mora.[5] Svojou výškou je po Babej hore druhým najvyšším vrchom Oravských Beskýd.

Geologické podmienky[upraviť | upraviť zdroj]

Pilsko ako súčasť Beskýd je súčasťou Vonkajších Západných Karpát. Je tvorený tzv. flyšom, striedaním pieskovcov a ílovcov. Činnosť ľadovca bola aktívnejšia na severnej strane o čom svedčia strmšie svahy na severnej strane oproti oblejším svahom na južnej strane.

Výhľady[upraviť | upraviť zdroj]

Pilsko patrí vďaka svojej výškovej dominancii v okolitej krajine medzi obľúbené ciele turistov na obidvoch stranách štátnej hranice. Vrchol hory poskytuje vynikajúci kruhový výhľad, obzvlášť dobre je pozorovateľná Babia hora a susedné vrchy pohoria, Sliezske a Kysucké Beskydy, Krivánska Fatra, Chočské vrchy a Tatry. Pri vhodných podmienkach je možné zhliadnuť Martinské hole, hrebeň Nízkych Tatier, severnú časť Veľkej Fatry a tisícovky Moravsko-sliezskych Beskýd.[7]

Prístup[upraviť | upraviť zdroj]

Ako východisko zo Slovenska slúžia obce Sihelné, Mútne, a Oravské Veselé, z ktorých vedú na vrchol turistické chodníky. V Poľsku je významným turistickým východiskom obec Korbielów, kde sa nachádza jedno z najvýznamnejších poľských lyžiarskych stredísk.

Značené trasy[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. peaklist.org, [cit. 2024-04-08]. Dostupné online.
  2. Orava – Beskyd Žywiecki. Edícia turistických máp. 1 : 50 000. Harmanec: VKÚ, a. s., 2001.
  3. Slovenská republika: podrobný autoatlas so zemepisnou sieťou WGS-84 pre GPS. 8. vyd. Harmanec : Vojenský kartografický ústav, 2007. ISBN 978-80-8042-509-8. Kapitola mapová časť, s. 6.
  4. a b KOČICKÝ, Dušan; IVANIČ, Boris. Geomorfologické členenie Slovenska [online]. Bratislava: Štátny geologický ústav Dionýza Štúra, 2011, [cit. 2020-08-13]. Dostupné online.
  5. a b c d e Mapový portál HIKING.SK [online]. mapy.hiking.sk, [cit. 2020-08-15]. Dostupné online.
  6. Názvy vrchov, dolín, priesmykov a sediel [online]. Bratislava: Úrad geodézie, kartografie a katastra SR, [cit. 2020-08-15]. Dostupné online. Archivované 2022-06-27 z originálu.
  7. Peakfinder [online]. peakfinder.org, [cit. 2020-08-14]. Dostupné online.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Pilsko

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]