Prazdroj

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Pilsner Urquell)
fľaškový Pilsner Urquell

Prazdroj je tradičné české označenie piva v súčasnosti vyrábaného pod obchodným menom Pilsner Urquell v pivovare Pivovar Prazdroj Je nielen typovým, ale i historickým vzorom pív plzenského typu. Prvý druh sa začal vyrábať v roku 1842.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Pôvod receptúry Prazdroja je spojený so vznikom plzenského meštianskeho pivovaru. Pri prvej várke 5. októbra 1842 sa sládkovi Josefovi Grollovi podarilo vytvoriť pivo unikátnej farby a chuti. Treba povedať, že sa mu to podarilo omylom, pretože bol pôvodne pozvaný na varenie piva klasického bavorského typu. Miestna mäkká voda, kvalitný žatecký chmeľ a nová anglická metóda spracovania sladu však spôsobili, že čerstvá várka po svojom narazení 11. novembra prekvapila nebývalou kvalitou.

Nové pivo si rýchlo získalo ohlas a časť produkcie sa začala aj vyvážať. S tým samozrejme prišli aj rôzne plagiáty, proti ktorým plzenský pivovar bojoval registráciou rôznych ochranných známok, z ktorých tá súčasná vznikla až na sklonku 19. storočia. Registrovaná bola v roku 1898, a to dvojjazyčne, po česky ako „Plzeňský Prazdroj“ a nemecky ako „Pilsner Urquell“.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Prazdroj

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Prazdroj na českej Wikipédii.