Piotr Andrejevič Aršinov

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Piotr Andrejevič Aršinov
ruský anarchista
ruský anarchista
Narodenie26. júl 1887
Andrejevka
Úmrtie9. september 1938 (51 rokov)
Moskva
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Piotr Andrejevič Aršinov

Piotr Andrejevič Aršinov (rus. Пëтр Андреевич Аршинов), ukr. Петро Андрійович АршиновPetro Andrijovyč Aršynov (* 26. júl 1887, Andrejevka – † 9. september 1938, Moskva) bol ruský anarchistický revolucionár.

Aršinov sa narodil do rodiny ukrajinského robotníka. Ešte pred revolúciou z roku 1905 sa pridal k boľševikom a prispieval do novín Molot. Čoskoro bol naňho zato vydaný zatykač, pred ktorým ušiel do Jekaterinoslavu. Tam sa zoznámil s anarchistickými myšlienkami a stal sa anarchistom. V roku 1907 zastrelil (pravdepodobne nešťastnou náhodou) vedúceho železničnej stanice. Bol odsúdený na trest smrti obesením, no pred trestom sa mu podarilo ujsť do Paríža. V roku 1909 sa vrátil do Ruska, no bol zatknutý a poslaný do väzenia Butyrka, kde sa zoznámil a spriatelil s ukrajinským anarchistom Nestorom Machnom.

Po Februárovej revolúcii boli obaja z väzenia prepustení. Machno hneď odišiel do Ukrajiny, zatiaľ čo Aršinov zostal v Moskve. Na Ukrajinu prišiel až v roku 1918, kde po boku Machna bojoval v Revolučnej oslobodzovacej armáde Ukrajiny a spoluzakladal Slobodné územie. Po roku 1921, keď územie dobyli boľševici, sa dostal do Berlína, kde udržoval korešpondenciu s Machnom.

Od roku 1925 žil v Paríži. V roku 1926 sa podieľal na vydaní Organizačnej platformy svetového zväzu anarchistov. V roku 1934 prišiel do Sovietskeho zväzu, kde bol v roku 1938 počas Stalinových čistiek zatknutý. Bol obvinený z propagácie anarchizmu, odsúdený na trest smrti a 9. septembra toho roku zastrelený.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Pjotr Aršinov na českej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).