Pip Ivan (Čornohora)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Pip Ivan
Піп Іван
vrch
Pip Ivan
Štát Ukrajina Ukrajina
Pohorie Čornohora
Povodie Prut (Dnester)
Nadmorská výška 2 022 m n. m.
Súradnice 48°02′31″S 24°37′32″V / 48,0419444°S 24,6255556°V / 48.0419444; 24.6255556
Poloha v rámci Ukrajiny
Poloha v rámci Ukrajiny
Wikimedia Commons: Breskul Mountain
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:
Ruiny observatória, 2003

Pip Ivan (ukr. Піп Іван) alebo Pip Ivan Čornohorskyj (ukr. Піп Іван Чорногорський), niekedy tiež nazývaný Čorna Hora (ukr. Чорна Гора), je vrch nachádzajúci sa v pohorí Čornohora na hranici Zakarpatskej a Ivanofrankivskej oblasti na Ukrajine. So svojou výškou 2 022 m ide o tretiu najvyššiu ukrajinskú horu. V medzivojnovom období (1918 – 1939) viedla cez vrchol poľsko-česko-slovenská hranica. Na vrchole je kamenná stavba. Bola vybudovaná ako meteorologická stanica a patrila Poľsku.

Kamenná stavba[upraviť | upraviť zdroj]

Astronomické a meteorologické observatórium nechala postaviť poľská vláda v rokoch 1936 – 1938. Svojmu účelu slúžila len rok do začiatku druhej svetovej vojny. V súčasnosti je to chátrajúca stavba s prepadnutými stropmi, napriek tomu sa v nej dá prečkať prípadná nepriazeň počasia.

Stavbe miestni hovoria "Biely slon" (ukr. Білий Слон). Pohľad z diaľky z údolia na zasnežené observatórium totiž pripomína bieleho slona.

Názov vrchu[upraviť | upraviť zdroj]

Pôvod mena "Pip Ivan" nie je celkom jasný. Jednou možnosťou je, že kamene pod vrcholom pripomínajú kľačiaceho človeka v sutane. Názov tiež mohol vzniknúť zo zvuku vydávaného vetrom, keď naráža do vrcholku vrchu. Vietor si tam vraj "pospevuje" (ukrajinsky "popivuje").

Turistika[upraviť | upraviť zdroj]

Hora je súčasťou hrebeňovej trasy, ktorá spája tri najvyššie hory Ukrajiny, t. j. Hoverla (2 061 m), Brebeneskul (2 037 m) a Pip Ivan. Táto trasa vedie po bývalej poľsko-československej hranici a sú na nej zvyšky červeného turistického značenia.

Vrchol je prístupný tiež od rumunských hraníc (od vrcholu Stih) alebo z hornej časti údolia Bilej Tisy.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Pop Ivan na českej Wikipédii.