Pitva (House)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Čast seriálu Dr. House
"Pitva"
Časť č. HOU-202
Pôvodné uvedenie 20. september 2005
Autor/i Lawrence Kaplow
Režisér/i Deran Sarafian
Vedľajšie postavy Sasha Pieterse ako Andie
Konečná diagnóza Trombóza
Chronológia častí
←  Predošlá Nasledujúca  →
Prijatie Nenapraviteľná strata

Pitva (anglicky: Autopsy) je druhá epizóda z druhej série seriálu Dr. House. Prvýkrát ju odvysielala FOX Broadcasting Company 20. septembra 2005.

Dej[upraviť | upraviť zdroj]

Hlavná pacientka je Andie, malé dievča, ktorá prekonalo transplantáciu kostnej drene a chemoterapiu. Keď si ráno berie v kúpeľni prášky, má halucináciu. Wilson sa domnieva, že by mohlo ísť o sarkóm v mozgu, ale žiadny z testov jeho teóriu nepotvrdil. Pri vyšetrení sa Chaseovi zverí, že nikdy nedostala pusu a prosí ho, či by jej pusu nedal. Ten sa najskôr zdráha, ale nakoniec jej pusu dá. Všetky testy vychádzajú negatívne. Foreman príde s teóriou, že by mohlo ísť o neurosyfilis. Proti tomu vystúpi Chase, že nemohla mať sex, keď jej ešte nikto nedal pusu a tým sa preriekne a zistí sa, že on jej pusu dal. Vyšetrenie, ktoré robí Cameronová nepreukáže žiadne zneužívanie. House sa domnieva, že by mohlo ísť o dva sarkómy, ale Wilson mu oponuje, že je to štatisticky nemožné. House si do iPodu nahrá záznam z echokardiogramu a počúva abnormality vo zvuku chlopní. Keď ho jeho tím nájde, je vo sprchách a počúva áriu Nessun dorma od Luciana Pavarottiho. V sprchách sú vraj kvôli lepšej akustike. Z počúvania mitrálnych chlopní Cameronová po chvíli zistí, že má Andie abnormalitu na ľavej srdcovej chlopni. Pri operácii lekári zistia nádor, ktorý vedie z pľúc až do srdca, ktorý nebol viditeľný na vyšetreniach. Nádor sa pokúsia odstrániť, ale aj tak sa ukáže, že bol benígny. House zistí, že má Andie v mozgu zrazeninu. Podľa Andyiných reakcií sa House domnieva, že má zasiahnuté centrum strachu v amigdale. Pri zmienke jedného člena tímu, že sa na to, kde zrazenina bola, príde akurát tak na pitve, pretože je riskantné naslepo v tejto oblasti mozgu operovať, mu napadne veľmi riskantný postup. Cuddyová nakoniec jeho postup odobrí. Ide o „reštart“ Andie, kedy jej telesná teplota bude znížená pod 21 °C a bude jej odobratých 2-3 litre krvi, aby boli neskôr s kontrastnou látkou vstreknuté späť. Týmto „prepláchnutím“ sa zistí miesto, kde je v mozgu zrazenina a následný zákrok tak bude presný. Matka Andie so zákrokom súhlasí a House chce ešte vidieť Andieine reakcie, či je vážne tak statočná alebo je jej statočnosť symptómom. Zákrok i následná operácia sa podarí a Andie odíde z nemocnice po svojich. Keď Andie odchádza, objíme každého z tímu.

Diagnózy[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Wikicitátoch Wikicitáty ponúkajú citáty od alebo o Pitva (House) (po česky)

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Neviditelný nádor (Dr. House) na českej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).