Place de la République

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Súradnice: 48° 52′ 3″ s.š., 2° 21′ 50″ v.d.

Place de la République v noci

Place de la République (námestie Republiky) je námestie v Paríži na hraniciach 3., 10. a 11. obvodu. Pod námestím sa nachádza jedna z najrozsiahlejších staníc miestneho metra – République. Uprostred námestia stojí pomník Republiky (Monument à la République). Námestie Republiky je pre svoj názov a symboliku s ním súvisiacu jedným z obvyklých miest demonštrácii v Paríži. Námestie je osvetlené bohato zdobenými pouličnými lampami so symbolmi Francúzskej republiky.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Námestie sa rozkladá na mieste bývalej pevnosti, ktorá bola súčasťou mestských hradieb Karola V. postavených v 14. storočí. V roku 1811 bola na námestie umiestnená fontána Château-d'Eau, ktorá dala námestie meno. Svoju dnešnú podobu získalo počas Druhého cisárstva, kedy boli vybudované Boulevard de Magenta, Avenue de la République (pôvodne Boulevard des Amandiers) a Boulevard du Prince-Eugène, dnes Boulevard Voltaire. V roku 1866 architekt Gabriel-Jean-Antoine Davioud postavil po celej severnej strane námestia obchody. V nasledujúcom roku tiež postavil druhú fontánu na námestí zdobenú bronzovými levmi. Fontána Château-d'Eau bola presunutá v roku 1880 na Place Félix-Éboué, aby uvoľnila miesto mohutnému pomníku.

Pomník[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1879 prebehla súťaž na realizáciu veľkého pomníka Republiky (Monument à la République), ktorú vyhrali bratia Léopold Morice (sochy) a Charles Morice (podstavec). Odhalenie pomníka sa uskutočnilo na dvakrát. Prvý raz 14. júla 1880, kedy bol predstavený sadrový model a druhý raz 14. júla 1883 konečná verzia v bronze. Pamätník sa skladá z kolosálnej bronzovej sochy Marianny vysokej 9,50 m stojacej na kamennom stĺpe o výške 15 m. Na ňom sú umiestnené alegórie Slobody, Rovnosti a Bratstva.

Súťaže sa v roku 1879 zúčastnil aj sochár Jules Dalou (1838 – 1902), ktorého návrh Triomphe de la République síce nezvíťazil, ale nakoniec bol realizovaný na Place de la Nation.

Rozvoj[upraviť | upraviť zdroj]

Na obnovu námestia bola vypísaná súťaž. Víťazom sa stal 21. januára 2010 tým Trevelo & Viger-Kohler.

Ulice vedúce k námestiu[upraviť | upraviť zdroj]

V smere hodinových ručičiek:

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Place de la République na českej Wikipédii.