Planetárium pri Slovenskom technickom múzeu Košice

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Planetárium pri Slovenskom technickom múzeu Košice je jedno z piatich planetárií na Slovensku a súčasť Slovenského technického múzea v Košiciach. Funguje od roku 1975. Kruhová miestnosť má priemer 8 metrov. Je tu možné predvádzať hviezdnu oblohu, planéty, Slnko, Mesiac, neobyčajné úkazy a pohyby nebeských telies.

Je to malé projekčné planetárium, typ ZKP-II, ktoré vyrobila firma Zeiss Jena a má dve projekčné hlavy, resp. diaprojektory, každý má 16 objektívov, z ktorých každý premieta určitú časť oblohy.

Dve projekčné hlavy umožňujú demonštrovať pohľad na nočnú oblohu zo severnej a južnej pologule Zeme. Je tu možné znázorniť javy viditeľné na oblohe voľným okom pri pohľade zo Zeme: 5800 hviezd, Slnko, Mesiac, 5 planét Slnečnej sústavy (Merkúr, Venuša, Mars, Jupiter a Saturn), niektoré viditeľné hmloviny, galaxie, Mliečnu dráhu.

Prístroj je možné nastaviť na ľubovoľný deň, mesiac a rok a zobraziť ako vyzerala alebo ako bude vyzerať obloha v minulosti alebo v budúcnosti. Je tu možné demonštrovať pohľad na nočnú oblohu v dôsledku precesného pohybu zemskej osi v rozmedzí +/- 13000 rokov, zobraziť astronomické súradnice, čo sa využíva pri nácviku klasickej navigácie podľa hviezd. Sú tu prídavné projekčné zariadenia na premietanie Slnečnej sústavy z veľkej diaľky, zatmenie Mesiaca, Slnka, demonštrovať prelet kométy. Programy pre školské skupiny dopĺňajú premietanie astronomických filmov, diafilmov a pre deti premietanie rozprávok s astronomickou tematikou. Kapacita planetária je 42 miest.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Súradnice: 48°43′27″S 21°15′21″V / 48,724163°S 21,25575°V / 48.724163; 21.25575