Planum Australe

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Planum Australe

Región Planum Australe na Marse,
obrázok od Mars Global Surveyor.

Poloha83,9°J, 160.0°V
ÚtvarPlanina
MenoPlanum Australe
(lat: "Južná rovina")

Planum Australe (lat: Južná rovina) je južná polárna planina na Marse. Tiahne sa južne približne po 75°J s centrom na súradniciach 83.9°J 160.0°V. Geológia tejto oblasti mala byť preskúmaná neúspešnou NASA misiou Mars Polar Lander, ktorý stratil kontakt pri vstupe do atmosféry Marsu.

Ľad[upraviť | upraviť zdroj]

Mapa južného pólu Marsu. Planum Australe je viditeľne vyvýšená nad okolitou oblasťou.

Planum Australe je čiastočne pokrytá permanentnou polárnou čiapkou, zloženou zo zamrznutej vody a suchého ľadu, s hrúbkou približne 3 km. Sezónne polárne čiapky sa vytvárajú na povrchu permanentných počas zimy na Marse od 60°J smerom na juh. Ich hrúbka dosahuje približne 1 m. Je možné, že táto oblasť ľadu sa zmrašťuje kvôli klimatickým zmenám alebo z dôvodu klimatického otepľovania.

V roku 1966, Leighton a Murray vyslovili teóriu, že marťanské polárne čiapky sú väčšou zásobárňou CO2 ako zásoba v atmosfére. Dnes je už ale známe, že aj južný, aj severný pol je tvorený prevažne z vodného ľadu. Oba poly majú sezónne pokrytie tenkou vrstvou CO2. Na južnom póle sa nachádza aj permanentné pokrytie s CO2 s hrúbkou 8 - 10 m na povrchu vodného ľadu. CO2 nie je mechanicky dosť silné, aby vytvorilo permanentnú 3 km hrubú vrstvu na dlhý čas.

Informácie z ESA misie Mars Express ukázali 3 hlavné časti polárnej čiapky. Najviac reflexná časť má zloženie 85 % suchý ľad a 15 % vodný ľad. Druhá časť, kde je polárna čiapka tvorená strmými úbočiami, je tvorená takmer výlučne vodným ľadom. Posledná časť je obklopená permafrostovými poľami, ktoré sa tiahnu do vzdialenosti desiatok kilometrov na sever.

Centrum permanentnej polárnej čiapky sa nenachádza na súradnici 90°J, ale približne 150 km severne od geografického južného pólu. Prítomnosť dvoch masívnych impaktných kráterov na západnej pologuli - Hellas Planitia a Argyre Planitia - vytvára nepohyblivú "oblasť nízkeho tlaku" nad permanentnou polárnou čiapkou. Z toho vyplývajúce počasie je modelom pre vytváranie sypkého bieleho snehu, ktorý má vysoké albedo. Toto je protikladom tmavšieho snehu, ktorý sa vytvára vo východnejších častiach polárnej oblasti.

Marťanské pavúky[upraviť | upraviť zdroj]

Pavúky na Marse tvorené kaňonmi
Bližšie informácie v hlavnom článku: Marťanské pavúky

V Planum Australe sa nachádzajú dva odlišné menšie regióny: Australe Lingula a Promethei Lingula. Tieto oblasti sú zbrázdené kaňonmi Promethei Chasma, Ultimum Chasma, Chasma Australe a Australe Sulci. Podľa teórie tieto kaňony vznikli prúdením katabatického vetra. Najvačší kráter na Planum Australe je McMurdo.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]



Wikisprávy
Wikisprávy
Wikisprávy majú o tejto udalosti článok: