Plešné jezero

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Plešné jezero
slov. Plešné jazero
ľadovcové jazero
Plešné jazero od Stifterovho pamätníka.
Štát Česko Česko
Región Južné Čechy, Šumava
Okres Prachatice
Rozloha 7,48 ha
Objem 617 000 m³
Max.hĺbka 18,3 m
Pobrežie 1 242 m
Nadmorská výška 1 090 m n. m.
Súradnice 48°46′37″S 13°52′1″V / 48,77694°S 13,86694°V / 48.77694; 13.86694
Odtok vody Jezerní potok
Česko: Plešné jezero
Plešné jezero
Poloha na mape Česka
Webová stránka: jiznicechy.org
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Plešné jezero (pôvodne Plekenštejnské jezero, nem. Plöckensteinsee alebo Plöckensteiner See, slov. Plešné jazero) je jazero na Šumave v Juhočeskom kraji v Česku. Leží v nadmorskej výške 1 090 m, má plochu 7,48 ha, obvod 1 242 m a najväčšiu hĺbku 18,30 m. Objem zadržiavanej vody predstavuje 617 000 .

Pobrežie[upraviť | upraviť zdroj]

Pohľad na jazero na kresbe z 19. storočia

Morénová hrádza je vysoká 30 – 40 m, kamenné more zostupuje až 150 m pod jazero. Ľadovcový kotol (kar) je zahĺbený do severovýchodného svahu najvyššej hory na českej strane Šumavy Plechého. Príkre záverové steny kotla s obnaženými skalami a suťovými prúdmi dosahujú temer k jeho vrcholu. Jazerná stena je vysoká 260 m. O vyhĺbenie karu sa postaral svahový ľadovec, jeden z jedenástich, ktoré na Šumave existovali v dobe štvrtohôr. Dosahoval šírku až 1 km a bol zo všetkých najširší. Po jeho ústupe zostala na okraji karu čelná moréna z mohutných balvanov, ktorá vytvorila prirodzenú hrádzu.

Vodný režim[upraviť | upraviť zdroj]

Voda z jazera odteká Jezerním potokom do Vltavy. V rokoch 1789-91 bola čelná moréna utesnená a v súvislosti so stavbou Schwarzenberského kanála bola na nej vybudovaná 2,5 m vysoká hrádza, do ktorej boli osadené stavidlá umožňujúce regulovaný odtok z jazera aby sa umožnilo plavenie dreva v Schwarzenberskom plavebnom kanále. Celkom bolo možné z jazera vypustiť 177 tisíc m² vody.

V septembri a októbri 1935 boli vykonávané hydrotechnické merania v súvislosti so stavbou chaty pri Plešnom jazere. Pôvodným účelom bolo zistiť, či by bolo možné využiť odtok z jazera na výrobu elektriny pre chatu. Bolo však zistené, že prietoková kapacita nestačí ani pre pohon malej turbíny, ak nemá byť súčasne zmenšené výtokové množstvo pre napájanie Schwarzenberského kanála v dobe plavenia. Merala sa výška vodnej hladiny a všetky činitele, ktoré majú vplyv na jej stav, tzn. prítoky, vodné zrážky a vypúšťanie z jazera. Zaujímavosťou je, že pri silnejšom vetre boli pozorované poznateľné výkyvy hladiny. Asi v minútových intervaloch stúpala a klesala bez ohľadu na vlnenie o 18 cm. V polovici deväťdesiatych rokov dvadsiateho storočia došlo k neovládateľnému zníženiu hladiny v mieste neodborne postaveného výpustného zariadenia. Správa Národného parku Šumava zadala opravu hrádze, pri ktorej bolo prevedené v roku 1999 jej utesnenie injektážou betónom. Bol opravený odtok z jazera, aby nemohlo prísť k opätovnému úniku vody z jazera. Pod výpustným zariadením zriadil Hydrobiologický ústav ČAV merný profil, na ktorom sa automaticky zaznamenáva odtok z jazera. Na hrádzi je umiestnená malá meteorologická stanica, ktorá registruje podobné údaje ako v tridsiatych rokoch.

Využitie[upraviť | upraviť zdroj]

V r. 1911 bola na hrádzi postavená Lucemburská chata, neskôr majetok Klubu českých turistov. Po r. 1948 ju zabrala Pohraničná stráž a upravila pre svoje účely. Pohraničná stráž svoju budovu roty opustila, potom bola v r. 1989 zbúraná. Správa Národného parku vykonala v roku 1999 opravu hrádze a priestoru čím mu bol aspoň z časti prinavrátený prírodný ráz. Nad severozápadným brehom jazera, vysoko na vrchole bočnej skalnej steny karu, stojí Stifterov pamätník. Dnes patrí Plešné jazero k najnavštevovanejším miestam Šumavy, pretože pohľad na hladinu s impozantnou jazernou stenou v pozadí je veľmi atraktívny.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Plešné jezero na českej Wikipédii.