Plemená husí

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Plemeno husí)

Výsledkom dlhodobého šľachtenia bolo vyšľachtených niekoľko stoviek plemien husi domácej. Na domestifikácii husí sa podieľalo niekoľko divých druhov husí. V Európe to bola hus divá (Anser anser), v Ázii hus labutia (Cygnopsis cygnoides). Niektoré plemená husí majú v pôvod v oboch druhoch (niektoré ruské plemená husí, štajnbašská bojová hus).

Polodomestifikované boli tiež bernikla kanadská a húska štíhla (Alopochen aegyptiacus). Pokusy o domestifikáciu ďalších druhov podčeľade husy (Anserinae) neboli úspešné kvôli nízkej produkcii vajec, neskorému nástupu pohlavnej dospelosti (v 3-4 rokoch), prípadne malej hmotnosti a vzájomnej neznášanlivosti párov počas obdobia odchovu mláďat (nevhodné pre veľkochov).

Husi sa chovajú hlavne pre mäso, husaciu pečienku, husací tuk, perie a vajcia. Niektoré plemená boli špeciálne vyšľachtené pre potlačovanie burín (americká bavlníková hus) alebo pre husacie zápasy (napr. štajnbašská bojová hus, tulská hus).

Klasifikácia plemien husí[upraviť | upraviť zdroj]

Plemena husí je možné rozdeliť podľa druhu, z ktorého boli vyšľachtené. [1]

Plemená husi labutej majú na zobáku nápadný hrboľ

Plemena husi labutej[upraviť | upraviť zdroj]

Plemená odvodené od husi divej

Plemena husi labutej a husi divej[upraviť | upraviť zdroj]

Plemena husi divej[upraviť | upraviť zdroj]

Emdenské husi

Autosexingové (rodofarbé) husi[upraviť | upraviť zdroj]

Kŕdeľ pilgrimských husí - biele samce, šedé samice

Sfarbenie peria oboch pohlaví husí je zvyčajne rovnaké. Existujú však aj autosexingové (colorsexingové, rodofarbé) plemená husí, kedy je nápadný pohlavný dimorfizmus (samec a samica sú inak sfarbení). Gunár je najčastejšie biely, samica je buď celá šedá alebo bielo-šedo strakatá. [2] [3]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]