Ploučnice

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Sútok Labe s Ploučnicí

Ploučnice je rieka v severných Čechách. Je to pravostranný prítok Labe, má dĺžku 106,2 km, odvodňuje územie s plochou 1 193,9 km² a v ústí má priemerný prietok 8,60 m³/s.

Rieka pramení v geomorfologickom celku Ještědsko-kozákovský hřbet na juhozápadnom svahu vrchu Ještěd (1 012 m n. m.) v nadmorskej výške 654 m n. m., nad obcou Osečná Od prameňa tečie najprv na juhozápad do obce Osečná, potom sa stáča na západ a napája rybníky Hamerský a Horecký. Za mestom Stráž pod Ralskem vytvára výraznejšiu zákrutu a preteká tiesňavovitým úsekom, tzv. Průrvou Ploučnice, ktorá končí krátkym upraveným tunelom. Za obcou Noviny pod Ralskem sa stáča na juh, južne od mesta Mimoň preteká územím bývalého vojenského priestoru Ralsko, kde sa najprv stáča na juhozápad a následne pri osade Hradčany na severozápad, pričom výraznejšie meandruje. Cez mesto Česká Lípa preteká západným smerom, za mestom sa stáča a pokračuje k ústiu severozápadným smerom. Do Labe ústi v Děčíne v nadmorskej výške 122 m n. m.

Hlavnými prítokmi sú zľava Robečský potok a sprava Ještědský potok, Panenský potok, Svitava a Bystrá.

Ploučnice preteká cez Stráž pod Ralskem, Mimoň, Českú Lípu, Stružnicu, Žandov, Františkov nad Ploučnicí, Benešov nad Ploučnicí a Děčín.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]