Plánovanie trasy

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Automatické plánovanie trasy je služba, ktorú poskytujú automobilové alebo osobné navigačné prístroje pre uľahčenie orientácie v hustej mestskej dopravnej sieti, alebo v neznámom meste. Plánovač trasy je schopný užívateľovi v krátkom čase nájsť najkratšiu alebo najrýchlejšiu cestu na požadované miesto. Užívateľ môže upresniť parametre trasy, napríklad ak si neželá využívať spoplatnené úseky ciest, volí si typ dopravného prostriedku (automobil, bicykel, chodec), prípadne zadáva medzizastávky.

Princíp[upraviť | upraviť zdroj]

Hľadanie trasy v mape podľa zadaných súradníc prebieha pomocou algoritmov hľadania najkratšej trasy v grafe. Najjednoduchším algoritmom umožňujúcim nájsť cestu v grafe je Dijkstrov algoritmus, pri komplikovanejších navigačných systémoch sa využíva A* algoritmus. Táto schopnosť vyžaduje, aby navigačný systém obsahoval uloženú mapu vo forme grafu.

Doplnkové služby[upraviť | upraviť zdroj]

Navigačný systém je obvykle schopný vyhľadanú trasu zobraziť na displeji v kontexte mapy, aby vodič videl, kam pôjde. Počas jazdy navigačný systém ukazuje bezprostredné okolie vozidla, ak je toto vybavené GPS prijímačom. Navigačný systém môže užívateľovi poskytnúť itinerár cesty s predným rozpisom všetkých križovatiek, odbočiek a dojazdových časov k ním, prípadne môže poskytnúť automatickú hlasovú navigáciu, kedy hlasový výstup navigácie informuje vodiča o potrebe zmeny smeru na križovatke. V prípade, že vodič opustí vytýčenú trasu, je navigačný systém schopný automaticky prepočítať trasu a navrhnúť nové riešenie.