Poľská filmová škola

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Poľská filmová škola (poľ. Polska szkoła filmowa) je názov prúdu poľskej filmovej tvorby rozvíjajúcej sa v rokoch 1955 – 1965. Tvorcami Poľskej filmovej školy sa stali mladí ľudia, narodení v 20. rokoch 20. storočia, ktorých spoločnou skúsenosťou bola vojna a povojnová zmena režimu.

Tvorcovia tohto prúdu sa inšpirovali talianskym neorealizmom a odklonili sa od estetiky kina socialistického realizmu. Pokúšali sa o použitie inovatívnych filmových prostriedkov. Témy, ktorými sa zaoberali boli: analyzovanie následkov druhej svetovej vojny, vnímanie dejín ako uskutočnenia zlého osudu a nenapraviteľného historického nešťastia. Ďalej sú pre tento prúd príznačné: charaktery individuálnych postáv, ich tragický osud a poľské národné mýty.

Charakteristickou črtou Poľskej filmovej školy bolo tiež vypracovanie unikátneho vzorca filmovej adaptácie literárnych diel. Zásah komunistickej vlády v júni roku 1960 obmedzil možnosti tohto prúdu až došlo k jeho ukončeniu. Ale na jeho tvorbu sa v poľskom kine nadviazalo ešte mnohokrát.

S históriou Poľskej filmovej školy je úzko späté filmové združenie KADR, ktoré zoskupovalo režisérov a scenáristov.

Osoby[upraviť | upraviť zdroj]

Medzi hlavných režisérov patrili:

Filmy[upraviť | upraviť zdroj]

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • Marek Hendrykowski, „Polska Szkoła Filmowa” jako formacja artystyczna, „Acta Universitatis Lodziensis, Folia Scientiae Artium et Litterarum” 7, 1998.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]