Poštové smerovacie čísla na Slovensku

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
PSČ na Slovensku (podľa prvých 2 číslic PSČ)

Poštové smerovacie číslo je v rámci Slovenska jedinečné. Správcom číselníka PSČ je Slovenská pošta. Čísla sa prideľujú na dvoch úrovniach podrobnosti:

  • príslušnosť častí obce k PSČ (obec môže mať viacero identifikačných čísel, počet závisí na počte dodávacích pôšt),
  • príslušnosť jednotlivých budov alebo adries k PSČ (významné podniky alebo inštitúcie obyčajne majú vlastné smerovacie číslo).

Poštové smerovacie číslo sa uvádza v adrese pred názvom dodávacej pošty. Je to päťmiestne číslo, pričom medzi treťou a štvrtou číslicou sa píše medzera. Medzi poslednou číslicou a názvom dodávacej pošty sa píšu dve medzery. Napr.

Bartolomej Kováč
Budatínska 63
851 06  Bratislava 5

Československá, Slovenská i Česká pošta vždy štandardne vyžadovali, aby ako hlavný adresný údaj vedľa smerovacieho čísla bol uvádzaný plný názov dodávacej pošty, zvýraznený veľkými písmenami. V praxi však spravidla býva na tomto mieste uvádzaný názov obce, prípadne názov časti obce alebo mestského obvodu. V jednom meste môže byť viac dodávacích pôšt, rozlíšených spravidla číslom za názvom mesta, a naopak, viac obcí môže spadať pod jednu spoločnú dodávaciu poštu. Zavedením PSČ predovšetkým odpadla nutnosť uvádzať názov okresu v prípade, keď názov obce nie je v rámci štátu jedinečný. Názvy dodávacích pôšt boli pôvodne oproti názvami obcí doplnené rozlišovacími prívlastkami, aby boli vždy jednoznačné.

PSČ v Bratislave[upraviť | upraviť zdroj]

Súčasný systém PSČ v Bratislave bol zavedený v roku 1982. Bratislava tvorí región poštových smerovacích čísel začínajúcich číslicou 8. Druhá číslica určuje okres (v minulosti obvod), napr. číslica 1 pre okres Bratislava I. Tretia číslica znamená spôsob doručenia: číslicu 1 majú PSČ v adresách obyvateľstva pridelené podľa ulíc (listové zásielky doručuje poštový doručovateľ). Číslice 2 až 9 sa používajú pre individuálne PSČ dôležitých inštitúcií alebo podnikov, ktoré si zásielky preberajú na pošte. Číslica 0 znamená PSČ konkrétnej pošty (zásielky určené do poštových priečinkov, ktoré nemajú samostatné PSČ, alebo zásielky určené pošte).

V prípade tretej číslice 1, zvyšné dve číslice PSČ určujú konkrétny doručovací obvod. V prípade tretej číslice 0, prvá číslica čísla pošty je zhodná s druhou číslicou PSČ (lebo je zhodná s číslom okresu) a prípadné ďalšie číslice čísla pošty sú uvedené v posledných čísliciach PSČ zarovnané doprava a doplnené nulami (napríklad 820 00 Bratislava 2, 840 02 Bratislava 42, 820 14 Bratislava 214).

Ak nemôžeme zistiť správne PSČ bratislavskej adresy, je možné použiť celomestské PSČ 800 00.

História[upraviť | upraviť zdroj]

V Československu bol systém PSČ zavedený v polovici sedemdesiatych rokov minulého storočia v súvislosti s (očakávaným) nasadením triediacich liniek na poštové zásielky. Po rozdelení Česko-Slovenska sa pridelené PSČ v oboch štátoch zachovali, pričom Slovensku pripadli PSČ začínajúce na číslice 8, 9 a 0. Slovenská pošta v r. 2005 zvažovala zavedenie nových PSČ s využitím úplného rozsahu čísiel, pre priveľkú nákladnosť reformy však od toho upustila.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]