Poštovní muzeum Praha

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Poštovní muzeum

Logo
Základné údaje
AdresaNové mlýny 2, Praha 1
Holečkova ulice, Praha 6
PrahaČesko
Rok založenia18. december 1918
Typpoštové múzeum
Zbierkafilatelistika, poštovné služby
Ďalšie odkazy
Webpostovnimuzeum.cz

Poštovní muzeum Praha (doslova Poštové múzeum Praha) bolo založené koncom roku 1918 a má celoštátny význam. Od roku 1976 má veľkú pobočku vo Vyššom Brode.

Poslanie múzea[upraviť | upraviť zdroj]

Múzeum sa zaoberá štúdiom dejín a vývoja spojov na území Česka (predtým celého Česko-Slovenska). Odborne a sústavne zbiera, ošetruje a uschováva doklady o historickom vývoji poštovníctva, známkovej tvorby, telekomunikácií a rádiokomunikácií.[1]

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Múzeum bolo založené 18. decembra 1918, teda v rovnaký deň, kedy boli vydané prvé poštové známky Česko-Slovenska. Prvých desať rokov bolo venované zberateľskej činnosti. V roku 1928 bola otvorená prvá expozícia na prízemí Karolina, avšak tunajšie priestory patriace Karlovej univerzite boli pre múzeum nedostatočné. Podarilo sa získať nové v Holečkovej ulici na Smíchove, v časti zrušeného kláštora sv. Gabriela a od roku 1933 tu bolo sprístupnené verejnosti. Vo vojnovom období bolo niekoľko mesiacov uzavreté, v máji 1945 došlo opäť k otvoreniu. Po roku 1950 došlo k obmedzeniu niektorých expozícií s náplňou poštovníctva v prospech filatelie.

Ďalšia časť zbierok bola umiestnená do budovy zreštaurovaného opátstva Štátneho kláštora vo Vyššom Brode (bývalý cisterciánsky kláštor), kde bola v roku 1976 sprístupnená expozícia dejín poštovníctva.[2]

V Prahe sa podarilo koncom 80. rokov 20. storočia presťahovať múzeum do zreštaurovaných priestorov Vávrova mlyna na nábreží Ludvíka Svobodu v Prahe. Vtedy bolo múzeum riadené metodicky Federálnym ministerstvom spojov, vlastné riadenie bolo v náplni Riaditeľstva pôšt Praha.[3] V nových priestoroch bolo múzeum otvorené slávnostne v roku 1988. Po roku 1990 boli zbierky rozdelené na českú a slovenskú časť. Terajšia adresa je Poštovní muzeum, Nové mlýny 2, Praha 1.

Exponáty pre verejnosť[upraviť | upraviť zdroj]

V múzeu môžu návštevníci vidieť stálu expozíciu poštových známok nielen z našich krajín, ale aj vzácne a zaujímavé filatelistické materiály zo zahraničia. Konajú sa tu príležitostné výstavy zamerané na určité obdobie či oblasti poštovníctva a filatelie. V budove je bádateľna, knižnica. Otvorené je denne okrem pondelka.

Spolupráca s inštitúciami[upraviť | upraviť zdroj]

Múzeum je teraz začlenené jednak do Asociácie múzeí a galérií Českej republiky, ale i do celej rady medzinárodných inštitúcií.

Stavebná pamiatka[upraviť | upraviť zdroj]

Budova je chránenou pamiatkou, barokovým domom zo 17. storočia, sú tu štyri salóniky s nástennými maľbami Josefa Navrátila vybavené nábytkom z polovice 19. storočia. Budova je súčasťou Pražskej pamiatkovej rezervácie UNESCO a nie je bezbariérová.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. AUTORSKÝ KOLEKTIV. Československá filatelie Praga 88. Praha : Rapid, 1988. Kapitola P, s. 172.
  2. Praga 88, Poštovní muzeum str. 156
  3. Praga 88, Poštovní muzeum str. 156

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]