Podmanín

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Podmanín
mestská časť Považskej Bystrice
Štát Slovensko Slovensko
Kraj Trenčiansky kraj
Okres Považská Bystrica
Región Horné Považie
Nadmorská výška 382 m n. m.
Súradnice 49°06′44″S 18°29′24″V / 49,112101°S 18,489872°V / 49.112101; 18.489872
Prvá pís. zmienka 1351
PSČ 017 01
EČV (do r. 2022) PB
Tel. predvoľba +42142
Telefón podmanin.sk
Poloha mestskej časti na Slovensku
Poloha mestskej časti na Slovensku
Map
Interaktívna mapa mestskej časti
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portály, ktorých súčasťou je táto stránka:

Podmanín je mestská časť mesta Považská Bystrica. Je to malá obec v doline dvoch spolu stekajúcich potôčkov pod vrchom Veľký Manín (891 m n. m.). Nachádza sa na severozápade Slovenska v Strážovskej hornatine 4 km na východ od Považskej Bystrice, vo výške 410 m n. m.

Zaujímavosťou je výškový rozdiel medzi najnižším a najvyšším bodom katastrálneho územia obce. Najnižší bod obce leží vo výške 350 m n. m. a najvyšší 891 m n. m.

Geografia[upraviť | upraviť zdroj]

Podnebie[upraviť | upraviť zdroj]

Podmanín sa nachádza v miernom podnebnom pásme kontinentálneho rázu, ktoré je charakteristické výrazným rozdielom medzi teplotami v lete a v zime a striedajúcimi sa 4 ročnými obdobiami. Priemerná ročná teplota je okolo 13 °C. Slnko svieti priemerne 1617,6 hodín ročne a padne okolo 810 mm zrážok.

Vodné toky[upraviť | upraviť zdroj]

Cez dedinu preteká Podmanínsky potok, ktorý sa v Zakvášove vlieva do Domanižanky.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Z Podmanínu je známa jediná nedatovaná pečať. Má priemer 23 milimetrov. V obraze je na zemi listnatý ker. Kolopis: SIGIL(LUM) PO(SSESSIONIS) : PODMAININ :. Toto pečatidlo použili ešte aj v rokoch 1874-1887.

Podmanín je známy najmä hrádkom v polohe Manínec, ktorý sa nachádza na južnom výbežku Veľkého Manína, kde sú nad strmými svahmi dve umelo upravené terasy v dĺžke asi 35 m. Doteraz nie je jeho vznik presne datovaný. Pravdepodobne patril ľudu púchovskej kultúry, alebo obdobiu stredoveku. Podľa umiestnenia na kóte 603,2 m by mohol skôr pochádzať zo staršieho obdobia.

V Podmaníne bol richtárom Ján Sovík, podrichtárom Ondrej Brigand, členmi obecnej rady Ondrej Budaj a Lukáš Kostelanský, ktorí bol aj učiteľom. Hájnikom bol Jozef Kostelanský, nájomcom poľovného revíru František Treitler. Obec mala 239 obyvateľov. V Podmaníne chovali dobytok takmer v každom dvore. V roku 1908 tu 49 gazdov chovalo 6 volov, 10 juncov, 83 kráv, 25 teliec, 8 kôz, 64 oviec, 2 kone a 1 žriebä.

Obec Podmanín sa zapísala nielen do dejín panstva Pov. Bystrica, ale aj celého Považia, ba i Slovenska. V druhej polovici 18. storočia bol Podmanín pokojnou obcou. Dedina bola zaľudnená, väčšie živelné pohromy ju nepostihli. Obci patrila buková hora, odkiaľ brali palivové drevo, stavebné im poskytovalo panstvo. Fungovala tu škola so 40 žiakmi.

V roku 1936 mala obec 64 domových čísel a 411 obyvateľov. Obyvatelia sa zamestnávali poľnohospodárstvom. Polia jednotlivých gazdov boli úzke a rozptýlené po kúskoch v celom chotári. Okrem polí bolo v majetku občanov niekoľko pasienkov a les Manínec, ktorí bol čiastočne urbársky a čiastočne obecný. Les zakúpila obec po prevrate. Domy sú väčšinou drevené, mnohé ešte nevyhovujú požiadavkám hygieny. Novšie však pribúdajú mnoho domov je murovaných a zdravších. Kostola niet. Obec je prifarená k Pov. Bystrici. Ráno, na poludnie a večer sa ozýva hlas z drevenej zvonice. V obci je organizovaný hasičský zbor, ktorý má striekačku. Naposledy tu vyhorelo niekoľko humien v roku 1934.

V poslednej dobe sú stále viac občania zamestnávaní ako robotníci. V niektorých rodinách sa malá výmera polí či vysoká početnosť v rodine, stala práca v továrni nevyhnutnou. Inakšie by museli odchádzať na sezónne práce do Česka. Podmanínske zvyky sa zachovávajú s veľkou obľubou. Piesne však pomaly doznievajú a aj kroj pripomína už iba vyšívané rukávce u menších dievčat. V Podmaníne má každý ešte meno tretie, pripomínajúce pravdepodobne meno pôvodného vlastníka zaniknutého rodu. Tak sa rozlišujú osoby rovnakých priezvisk. Možno, že sa niečo skrýva aj v povesti, že na Manínci bol kedysi hrad. Na vyšnom konci obce sa zachovala živá spomienka na zemiansky pôvod. Občanov na hornom konci označujú niekedy zemeni, zemianska stránka, no na opačnom konci sedliacka stránka.

  • 1351: Prvá písomná zmienka ako Podmanyn
  • 1418: Je zachytený názov Podmaninch
  • 1598: Vznikol názov Podmanin
  • 1980: Pričlenenie územia k mestu Považská Bystrica

Obyvateľstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Vývoj počtu obyvateľov[upraviť | upraviť zdroj]

  • 1908 - 239 obyvateľov
  • 1936 - 411 obyvateľov
  • september 2017: 572 obyvateľov (muži: 254, ženy: 239, chlapci 0 - 15 rokov: 44, dievčatá 0 - 15 rokov: 35)
  • september 2018: 574 obyvateľov (muži: 256, ženy: 240, chlapci 0 - 15 rokov: 44, dievčatá 0 - 15 rokov: 34)

Hospodárstvo a ekonomika[upraviť | upraviť zdroj]

V Podmaníne sídli viacero známych firiem podnikajúcich v oblasti elektrotechniky, stavebníctva, gastro a ubytovacích služieb.

Doprava[upraviť | upraviť zdroj]

Do dediny sa dá dostať od Považskej Bystrice asfaltovou cestou. Doprava v Podmaníne je zabezpečovaná infraštruktúrou mestskej autobusovej dopravy.

Súčasnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Dnes sa v obci nachádza Bistro Pohoda a Stará Krčma, kostol (Kostol sv. Jozefa Robotníka, 2006), kultúrny dom a futbalové ihrisko. Hlas zvona z miestnej drevenej zvonice sa už neozýva, jeho krásny hlas bol nahradený zvonom z novo-vybudovaného kostola, a tak v súčasnej dobe už len pripomína staré časy.

K obci patria dva lazy: Pechov laz a Dvorského laz.

Hospodárstvo a infraštruktúra[upraviť | upraviť zdroj]

Elektrina[upraviť | upraviť zdroj]

Dedina má 2 trafostanice, nebývajú tu žiadne vážne problémy s dodávkou elektrickej energie.

Voda a kanalizácia[upraviť | upraviť zdroj]

V dedine je štátny rozvod vodovodu a väčšina RD ešte má aj svoj vlastný vodovod ako napríklad vykopanú studňu alebo vlastné menšie rezervoáry umiestnené po Podmaníne. Voda je tu v dobrom stave, rozbory vody v minulosti boli v poriadku. V dedine je možnosť napojiť sa na kanalizáciu.

Plyn[upraviť | upraviť zdroj]

V dedine je dovedený plyn, väčšina RD má plynovú prípojku.

Telekomunikačné siete[upraviť | upraviť zdroj]

V dedine je možnosť zriadiť stabilný internet pomocou WiFi technológie od lokálnych ISP. V budúcnosti tu bude možné zriadiť optický internet, momentálne už prebiehajú prípravy. Televízia je tu možná cez satelit.

V dedine je dobré pokrytie mobilným signálom od všetkých operátorov. Vo väčšine územia je dostupné 4G pokrytie.

Osobnosti[upraviť | upraviť zdroj]

  • Ján PodmanickýRafael Podmanický – lúpežní rytieri a poslední majitelia Považského hradu (sestry: Katarína, Anna a Sára)
  • Štefan Podmanický – nitriansky biskup, ktorý korunoval dvoch uhorských kráľov Jána Zápoľského a Ferdinanda Habsburského

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]