Policajný psovod

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Policajný psovodi (Česko)

Policajný psovod je policajt, ktorý je špeciálne určený a vycvičený na vedenie služobného policajného psa. Policajný psovod pomocou povelov prikazuje policajnému psovi vykonávať rôzne úkony, aké si vyžaduje policajný zásah. Najčastejšie je to napr. vyhľadávanie výbušnín, drog, omamných látok, ukrytých osôb, pátranie po unikajúcich podozrivých alebo zranených osobách, príp. eliminovanie podozrivej osoby. Psovod a jeho pes tvoria profesionálny tím, ktorý sa využíva pri väčšine zásahov.

Plemená policajných psov[upraviť | upraviť zdroj]

Všeobecne sú najpoužívanejšími policajnými psami nemecké ovčiaky. Využívajú sa aj belgické ovčiaky. Na vyhľadávacie práce sú najvyužívanejšie rotvajlery, zlatí retrívri, bradáče a foxteriéry. [1]

Policajný pes je špecializovaný na niekoľko primárnych funkcií:

  • Stopovací pes je určený na stopovanie a prenasledovanie podozrivých alebo stratených osôb.
  • Vyhľadávací pes slúži najmä na odhaľovanie ukrytých výbušnín, drog, omamných látok, príp. osôb.
  • Univerzálny pes absolvoval univerzálny výcvik, bez určitej špecializácie. Môže vykonávať akúkoľvek z vyššie uvedených funkcií a je najpoužívanejší u polície.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. http://korzar.sme.sk/c/4489842/kym-sa-zo-stenata-stane-dobry-policajny-pes-trva-to-tri-roky-vtedy-je-vyzrety-po-psychickej-i-fyzick.html Kým sa zo šteňaťa stane dobrý policajný pes, trvá to tri roky. Vtedy je vyzretý po psychickej i fyzickej stránke (Korzár, 16. júna 2006)