Pomoc:Obrázok/Popisná stránka

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie


Príklad obrázka č. 1

Príklady obrázkov, ktorých popisné stránky obsahujú všetky náležitosti uvidíte po kliknutí na obrázky vpravo.

Po nahraní obrázka:

  • Používajte popisnú stránku obrázku na opis čo zobrazuje, odkiaľ pochádza a aké autorské práva sa naň vzťahujú.
  • Vždy označujte obrázky jednou zo šablón autorských práv pre obrázky.

Napríklad pre obrázok s licenciou GFDL napíšte na popisnú stránku text {{GFDL}}, čím sa zobrazí štandardný text, tzv. šablóna, ktorý hovorí, že obrázok je možné používať za podmienok stanovených licenciou GNU Free Documentation License. Môžete si pozrieť, ako sa to vyzerá na popisnej stránke obrázka č. 1, ktorá sa zobrazí po kliknutí na obrázok vpravo.

Ak ste autorom obrázka, je tiež potrebné uviesť podmienky, za ktorých ho možno používať. Autor druhého obrázka sa rozhodol, že ho môže každý používať neobmedzene. Takejto licencii sa hovorí Public domain. Na popisnej stránke takéhoto obrázka uveďte {{PD}}. Tým sa obsah šablóny Template:PD zobrazí na popisnej stránke. Pozrite si príklad – obrázok č. 2.

Ak autor uviedol špeciálne obmedzenia pre použitie, skontrolujte, či nie sú v konflikte s prípustnými licenciami. Prípustné licencie pre Commons a slovenskú Wikipédiu sú rovnaké.

Pri obrázkoch často nebýva uvedené, za akých podmienok je možné ich použiť. Všetky obrázky (ako každé dielo) sú automaticky chránené autorským právom! V takomto prípade je najlepšie, ak sa autora obrázka spýtate napríklad emailom, či je možné ho použiť. Ak vám presne povie licenciu, uveďte ju ako to bolo spravené v uvedených dvoch príkladoch. Ak uvedie presné podmienky použitia, uveďte obsah takéhoto emailu na popisnej stránke obrázka. Príkladom je obrázok č. 3.

Teraz sa skúste pozrieť na obrázok č. 3 a určiť, či tieto spĺňa podmienky pre uverejnenie na Commons.

Po nahraní je vhodné zaradiť obrázok do jednej z existujúcich kategórií.

Ak neviete, čo je to kategória, prečítajte si článok Wikipédia:Kategória.

Kategórie obrázkov slúžia na zjednotenie obrázkov s rovnakou témou a zjednodušenie hľadania vhodného obrázka. Ak napríklad nahráte obrázok s vlajkou štátu, hľadajte kategóriu s vlajkami. Na Commons je to kategória commons:Category:Flags a jej podkategórie.