Pont de l’Alma

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Pont de l'Alma
Vodíková stanica Air Liquide v Pont de l'Alma

Pont de l'Alma (Almský most) je most cez rieku Seinu v Paríži. Spája 8. obvod na pravom brehu a 7. obvod na ľavom. Most bol pomenovaný podľa bitky pri rieke Alme v roku 1854 počas Krymskej vojny.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Prvý kamenný most s tromi oblúkmi bol postavený v rokoch 1854 – 1856. Pôvodne mal byť dokončený už v roku 1855 pri príležitosti výstavy, ale nakoniec bol otvorený za účasti Napoleona III. 2. apríla 1856. Pri svetovej výstave v roku 1900 bol most rozšírený na strane proti prúdu o lávku, ktorej sa hovorilo passerelle de l'Alma (Almská lávka). V roku 1970 bol most zbúraný a v roku 1974 kompletne prestavaný.

Architektúra[upraviť | upraviť zdroj]

Socha Zuáva

Most je murovaný, má jeden hlavný oblúk cez Seinu a dva malé na nábrežie, jeho celková dĺžka je 153 metrov a šírka 42 metrov.

Piliere pôvodného mostu boli zdobené štyrmi sochami, ktoré predstavovali štyri pluky z Krymskej vojny – Zuáva, Granátnika (autor Georges Diebolt), Vojenského poľovníka a Delostrelca (autor Arnaud). Pri prestavbe mosta v 70. rokoch boli sochy premiestnené. Socha Poľovníka sa nachádza v Bois de Vincennes, Granátnik je v Dijone a Delostrelec bol premiestnený do La Fère v departemente Aisne.

Len socha Zuáva zostala pri moste. Táto socha slúžila po roku 1856 ako verejný ukazovateľ stavu povodní na Seine. Keď voda dosahovala Zuávovi k nohám boli zvyčajne uzavreté cesty na naplavenine. Keď hladina dosahovala k jeho stehnám prestala byť Seina splavná. Pri povodni v roku 1910 dosahovala voda až na ramená sochy. Po roku 1970 už socha stratila tento zmysel, lebo bola umiestnenú v inej výške. Úrovne povodní sú zaznamenávané pri Pont de la Tournelle.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Pont de l'Alma na českej Wikipédii.