Pontificio Istituto Biblico

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Pápežský biblický inštitút na námestí Piazza della Pilotta v Ríme

Pontificio Istituto Biblico alebo lat. Pontificium Institutum Biblicum (dosl. Pápežský biblický inštitút) je vysokoškolská inštitúcia Svätej stolice sídliaca v Ríme, ktorá je zameraná predovšetkým na štúdium biblistiky. Výučba prebieha v talianskom a anglickom jazyku. Po celú dobu svojej existencie je inštitút vedený Spoločnosťou Ježišovou.

Rím[upraviť | upraviť zdroj]

Inštitút bol založený 7. mája 1909 konštitúciou pápeža Pia X. V začiatkoch nemal právomoc udeľovať akademické tituly, ale len pripravoval študentov ku skúškam pred Pápežskou biblickou komisiou. Od roku 1916 inštitút udeľoval licenciát menom Pápežskej biblickej komisie a v roku 1930 sa úplne osamostatnil, pričom mu bolo súčasne priznané oprávnenie udeľovať doktorát.

Pôvodne sa inštitút nečlenil na fakulty, no v roku 1932 bola založená Fakulta pre štúdium starovekého Blízkeho východu, pričom pôvodná časť školy sa začala označovať ako Fakulta biblických štúdií. Veľkým kancelárom inštitútu je prefekt Kongregácie pre katolícku výchovu. Vicekancelárom je generálny predstavený Spoločnosti Ježišovej.

Jeruzalem[upraviť | upraviť zdroj]

Od roku 1927 má Pontificio Istituto Biblico pobočku v Jeruzaleme tvorenú zázemím pre ubytovanie vyučujúcich a študentov, knižnicou a múzeom. Študenti inštitútu môžu v rámci svojho štúdia v Jeruzaleme navštevovať tiež kurzy na Hebrejskej univerzite, Francúzskej biblickej a archeologickej škole (Jeruzalemskej biblickej škole) alebo absolvovať kurzy v inštitúte Studium Biblicum Franciscanum.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Papežský biblický institut na českej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).