Poprava sťatím

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Poprava sťatím v Japonsku roku 1860

Poprava sťatím je spôsob vykonania trestu smrti spočívajúci v tom, že je odsúdencovi oddelená hlava od tela (dekapitácia). Hlava môže byť sťatá rôznymi nástrojmi, k najznámejším patrí gilotína, sekera alebo meč.

Priebeh popravy závisí na nástroji, napríklad pri sťatí sekerou odsúdenec kľačí tak, že má hlavu položenú na polene. Pri sťatí mečom väčšinou tiež kľačí, hlavu má ale vo vzpriamenej polohe. Veľmi často ma odsúdenec zaviazané či inak zakryté oči a ostrihané vlasy (aby popravcovmu nástroju nič nestálo v ceste). Hlava je niekedy ukázaná publiku, či dokonca vystavená (napr. narazená na kôl).

Oddelenie hlavy je vždy smrteľné a relatívne bezbolestné, smrť nastane v podstate okamžite, maximálne za niekoľko sekúnd. Nie vždy sa ale podarilo hlavu oddeliť okamžite - kat sa nemusel trafiť na vhodné miesto alebo nemusel preseknúť krk prvou ranou, pri ktorej bol odsúdenec iba ťažko zranený.

Ide pravdepodobne o najjednoduchšiu a v dejinách tiež najobvyklejšiu formu trestu smrti, bola používaná prakticky vo všetkých kultúrach. V Európe bola táto forma popravy pokladaná za čestnú, a preto tak boli často popravovaní šľachtici.

Táto forma popravy je praktizovaná doteraz. Pripúšťa ju islamské právo šaría a je uzákonená v niekoľkých moslimských krajinách, v súčasnosti je vykonávaná však iba v Saudskej Arábii, prípadne na územiach, kde je nefunkčný alebo rozpadnutý štát.[1] Mexická mafia veľmi hojne používa túto metódu pri zadržaní člena inej mafie, videá potom umiestňuje na internet pre zastrašenie členov postihnutej mafie alebo občanov Mexika.

Najstaršie známe sťatie hlavy sa udialo pred viac ako 9 tisíc rokmi v ére mezolitu na území dnešnej Brazílie. Pravdepodobne išlo o súčasť nejakého rituálu.[2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. ZABLOUDILOVÁ, Táňa. „Většina muslimů chce v klidu žít,“ říká autor knihy Šaría-úvod do islámského práva [online]. . Dostupné online.
  2. KASÍK, Pavel. První známá useknutá hlava ukazuje, jak byli lidé vyspělí, míní vědci [online]. 2015-09-25, [cit. 2015-09-26]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článkov Poprava stětím na českej Wikipédii a Decapitation na anglickej Wikipédii.