Portál:Taliansko/Naj...2

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

...najväčším obrazom na svete je olejomaľba benátskeho renesančného maliara Tintoretta, vytvorená v rokoch 1588 - 1594. Plátno s rozmermi 700 x 2200 cm zachytáva Tintorretovu predstavu neba. Ústrednými postavami sú žehnajúci Ježiš Kristus a Panna Mária, ktorým robí spoločnosť obrovské množstvo ľudí, túžiacich po spáse svojich duší. Na zhotovení diela sa s veľkou pravdepodobnosťou podieľal i umelcov starší syn Domenico a majstrova dielňa. Obraz dnes môžu obdivovať návštevníci Dóžovho paláca - zdobí čelnú stenu miestnosti zvanej Sála Veľkej rady (Sala del Maggior Consiglio).

...najväčším talianskym jazerom je Gardské jazero (tal. Lago di Garda, aj Lago di Benaco) rozkladajúce sa v severnej časti krajiny medzi Alpami a Pádskou nížinou. Svojimi vodami obmýva teritóriá troch talianskych regiónov (Tridentsko-Horná Adiža, Benátsko a Lombardia). Jazero má rozlohu 369,98 km². Je dlhé 51,6 km a široké 17,2 km. Dĺžka jeho brehu je 158,4 km. Priemernú hĺbku má 136 m a maximálnu hĺbku 346 m.

Má mimoriadny význam pre tunajší i celoštátny cestovný ruch. Pozdĺž dvoch ciest, lemujúcich brehy jazera - Gardesana Occidentale (západný breh) a Gardesana Orientale (východný breh) - sa nachádza mnoho malebných miest s očarujúcimi zákutiami, napr. Riva del Garda, Gargnano, Brenzone, Malcesine, Gardone Riviera, Tremosine sul Garda a ďalšie.